Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kemijski vrt Života: postanak života iz minerala,
voditelji: Marina Čalogović i Nenad Raos

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji

Kemijski vrt, rast raznolikih i raznobojnih oblika nalik na travke i gljive iz kristalića soli (kalcijevih, željezovih, bakrovih…) u otopini vodenog stakla, vrlo je dojmljiv kemijski pokus – s kojim su povezane teorije o postanku života. U 19. stoljeću znanstvenici su naime takvim pokusima pokušavali stvoriti nešto živo. Danas se ta stara ideja vratila – no u  novom ruhu. Smatra se naime da su strukture što ih daje kemijski vrt nastajale na dnu pradavnog oceana, reakcijom lužnate vode iz Zemljine unutrašnjosti s kiselom morskom vodom. Iz tih se struktura poslije razvio život. Ako na satelitima Europi (Jupiter) i Enceladu (Saturn) postoji život u oceanu što se prostire ispod ledene kore, on je nastao upravo takvim procesima.

https://www.youtube.com/watch?v=PTChapItMz4

Biografija:

Marina Čalogović

Rođena je u Zagrebu 1987. g. gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2012. g. Od 2012. do 2015. g. bila je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković kao stručni suradnik u Laboratoriju za istraživanje stakala, a honorarno je sudjelovala u nastavi na Kemijskom odsjeku PMF-a kao asistentica u praktikumu. Doktorirala je 2020. g. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na istraživanju prirodnih impaktnih stakala, impaktita i tektita. Trenutno sudjeluje u istraživanju intenziteta erozije na otoku Rabu.

Popularizacijom znanosti bavi se od 2009. g. Sudjelovala je s prezentacijama i radionicama na Otvorenom danu Kemije, „Skoku u znanost” u Sisku, Festivalu znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapskoj Noći istraživača, te „Znanstvenom kvartu” na Interliberu. Aktivni je član udruge ProGEO-Hrvatska za promociju i zaštitu geološke baštine, u kojoj obnaša funkciju Tajnice. Tijekom ljetne sezone 2019. i 2020. g. vodila je Infocentar Geoparka otok Rab.

 

Nenad Raos

Rođen 1951. u Zagrebu, je kemičar, doktor prirodnih znanosti i znanstveni savjetnik, sada u mirovini. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti pišući za časopise Prirodu (kojoj je sedam godina bio glavni urednik), Čovjek i svemir, Smib, Modru lastu, a u posljednje vrijeme za mrežne stranice Bug online. Autor je sedam izložbi u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ te  13 znanstveno-popularnih knjiga od kojih je posljednju, The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life (2018.), napisao na engleskom jeziku. Nagrađen je Državnom godišnjom nagradom za promidžbu i popularizaciju znanosti 2003. godine.