Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Ne bacajte koru citrusa! Priredite funkcionalne jestive filmove!, Antonela Ninčević Grassino, Maja Dent, Lana Klaić, Martina Čosić, Vedrana Jakuš-Mejarec

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Laboratorij za analitičku kemiju (V. kat) Zavoda za kemiju i biokemiju

Detalji

Biofilmovi predstavljaju tanki sloj materijala koji se nalazi na površini hrane ili između komponenti hrane, a osim jestivih i zaštitnih svojstava biofilmovi moraju posjedovati i odgovarajuća teksturalna svojstva. Proizvode se od prirodnih polimera, a mogu biti nosači bioaktivnih sastojaka ekstrahiranih i iz različitih nusproizvoda prehrambene industrije.

Sukladno trendovima iskorištenja agroindustrijskog otpada, kao i primjene biofilmova zbog izvanrednih svojstava biorazgradivosti i bioaktivnosti, na ovoj radionici pokazat će se njihova priprava i obogaćivanje vodenim ostacima kore citrusa. U tu svrhu provest će se vodena destilacija po Clevengeru, a dobiveni ekstrakti će se ugrađivati u pektinske i alginatne biopolimere. Što je pektin? Što je alginat? Zašto ih koristimo pri izradi jestivih biofilmova? Zašto ih obogaćujemo? Kako ih karakteriziramo? Zašto iskorištavamo nusproizvode prehrambene industrije i nusproizvode vodene destilacije? O svemu tome, i još puno, puno…više saznajte na radionici!

Biografija:

Antonela Ninčević Grassino

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_kemiju_i_biokemiju/laboratorij_za_analitičku_kemiju/antonela_nincevic_grassino

 

Maja Dent

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_kemiju_i_biokemiju/laboratorij_za_analiticku_kemiju/maja_dent

 

Lana Klaić

 

Martina Čosić

 

Vedrana Jakuš-Mejarec