Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Upoznaj me! Nacrtaj me!, Maja Friščić, Željka Babić, Sanja Gagić, Ivona Mihalec

Datum i vrijeme:
subota 27.4.2024., 10:30 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Čovjek i biljke oduvijek su bili blisko povezani. Biljke nas hrane i odijevaju, stvaraju kisik koji udišemo, proizvode spojeve koji nas čine jakima i zdravima, liječe nas i njeguju, izvor su predmeta koje koristimo u svakodnevnom životu, daju nam boje, začine, ulja i mirise, te čine naš okoliš zdravijim, ugodnijim i ljepšim. Iako su neophodne za naše preživljavanje, često ne obraćamo pažnju na biljke koje nas okružuju. Koje ste biljke vi posljednje primijetili? Ima li među njima ljekovitih biljaka? Kako ih prepoznati i na što sve trebamo obratiti pažnju? Koje biljke mogu biti opasne za zdravlje i što učiniti u slučaju trovanja biljkama? Kako izgleda životni ciklus jedne biljke? Kako nam crtanje pomaže u učenju o bilju i kakve to veze ima s inteligencijom? Dođite k nama i saznajte!

Biografija:

Izv. prof. dr. sc. Maja Friščić, mag. pharm. zaposlena je na Zavodu za farmaceutsku botaniku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Farmaceutska botanika i Stanična biologija s genetikom te je suvoditeljica kolegija Eksperimentalna ekotoksikologija. Područje njezinog znanstveno-istraživačkog interesa su ljekovite i jestive biljne vrste, kao i njima blisko srodne vrste s područja Hrvatske, njihova botanička obilježja, fitokemijski sastav i potencijalni biološki učinci. Od 2012. godine sudjeluje u programima popularizacije znanosti i struke, kojima javnosti, a posebno djeci, nastoji približiti farmaceutsku struku te kod njih pobuditi zanimanje za svijet biljaka.

 

Dr. sc. Željka Babić, mag. pharm. je znanstvena suradnica zaposlena na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) i voditeljica Centra za kontrolu otrovanja (CKO) na istoimenoj ustanovi. Sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Zdravstveni rizici kemijskih štetnosti na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Opća toksikologija Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Članica je Povjerenstva za sigurnost primjene lijekova Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Bavi se istraživanjima iz područja toksikologije i zaštite na radu te sudjeluje u telefonskoj pripravnosti CKO-a za savjetovanje u slučaju otrovanja. Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi, crtati i slikati.

 

Sanja Gagić, mag. biol. exp. zaposlena je kao asistentica na Zavodu za farmaceutsku botaniku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Stanična biologija s genetikom i Farmaceutska botanika. Završila je studij eksperimentalne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje njezinog znanstveno-istraživačkog interesa su ljekovite i jestive biljne vrste, njihov uzgoj, djelatne tvari te inovativni načini primjene. U slobodno vrijeme uživa u uzgoju vlastitog jestivog, ljekovitog i ukrasnog bilja.

 

Ivona Mihalec je studentica pete godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno izrađuje svoj diplomski rad na Zavodu za farmaceutsku botaniku pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Maje Friščić. Posebno ju zanima primjena biljnih pripravaka u području dermatofarmacije.