Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

AgroAvantura, Sanja Radman, Nevena Opačić, Sanja Fabek Uher, studentice Vrtlarske grupe

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 12:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Radionica je predviđena za djecu predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Radionica će se sastojati od dva dijela, odnosno dvije različite aktivnosti:

 

1. aktivnost: Društvena igra (board game) kroz koju će se djeca upoznati s karakteristikama najvažnijih povrtnih i aromatičnih vrsta. Cilj igre je, kroz zabavu i interaktivne aktivnosti, doći do cilja prije ostalih igrača. Tijekom igre sudionici pomiču figure po ploči za broj mjesta koji je pokazala kocka, a na tom putu susreću se s različitim zadacima poznavanja bilja (prema boji, građi i/ili mirisu) te poljima koja igrača ubrzavaju ili usporavaju na putu do cilja. Kroz ove aktivnosti, poput razlikovanja boja, oblika i mirisa različitih biljaka, djeca će razvijati svoju sposobnost opažanja i prepoznavanja biljaka koje ih okružuju. Kroz ovaj proces, bit će potaknuta njihova znatiželja i ljubav prema prirodi, dok će istovremeno stjecati osnovno znanje o biljnom svijetu.

 

2. aktivnost: Biljni kolaž - kroz ovu aktivnost sudionici će izrađivati vlastita mala umjetničkih djela na šablonama različitih motiva koristeći suho lišće i cvijeće raznovrsnih biljaka. Sudionici aktivnosti će vlastite kreacije moći ponijeti sa sobom i ukrasiti svoju učionicu ili radni prostor. Ovaj kreativni proces potiče dječju maštovitost i izražavanje, a istovremeno razvija njihove fine motoričke sposobnosti. Lijepljenje različitih dijelova lišća i cvijeća na šablone potiče razumijevanje oblika i proporcija te vježba vještine preciznosti i strpljenja.

Biografija:

Sanja Radman rođena je 6. srpnja 1986. godine u Novom Mestu. Diplomirala je i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu Agronomski fakultet, gdje od 2011. godine radi u Zavodu za povrćarstvo. Izvodi nastavu na preddiplomskom, diplomskom studiju te poslijediplomskom doktorskom studiju. Jedna je od voditeljica izvannastavne aktivnosti Vrtlarska grupa. Suradnik je u brojnim znanstveno-istraživačkim, stručnim i nastavnim projektima financiranim iz nacionalnih i europskih fondova. Njezini su istraživački interesi: introdukcija novih vrsta i sorti povrća te ljekovitog i aromatičnog bilja, istraživanje novih tehnologija te hidroponski uzgoj povrća i aromatičnog bilja, održivi i ekološki uzgoj biljaka te uzgoj povrća kao funkcionalne hrane. 

 

Nevena Opačić rođena je 26. lipnja 1985. u Zagrebu. Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, smjer Hortikultura – Povrćarstvo. Radi kao asistentica, doktorandica u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost. Osim u provođenju aktivnosti vezanih za projekt, sudjeluje u nastavi te izvođenju jedne od izvannastavne aktivnosti Agronomskog fakulteta  - Vrtlarske grupe. Znanstveni interesi: hidroponski uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, uzgoj i nutritivna vrijednost mladih izdanaka.

 

Sanja Fabek Uher diplomirala je 2006. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Bilinogojstvo, usmjerenje Vrtlarstvo. Doktorirala je 2012. godine na istom fakultetu, na kojem je 2021. izabrana u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice. Znanstveni interesi su vezani uz uzgoj povrća kao funkcionalne hrane; integriranu, ekološku i hidroponsku proizvodnju povrća; introdukciju novih vrsta i tehnologija uzgoja povrća. Uz brojne nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti, od 2016. godine je suvoditeljica Vrtlarske grupe, izvannastavne aktivnosti Agronomskog fakulteta.

 

Studentice Vrtlarske grupe kroz brojne i raznolike aktivnosti razvijaju pozitivan odnos prema prirodi i proizvodnji hrane usmjerene prema održivom razvoju. Kroz kreativan i inovativan način sudjeluju u edukaciji predškolske i školske djece te zainteresiranih građana, čime stvaraju nove društvene kontakte te nadograđuju kompetencije stečene tijekom studija.