Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Naši divlji susjedi, Martina Đuras, Kim Korpes, Magdalena Kolenc, Maja Lukač, Hana Paklar, Dora Milina, Dorotea Dorotić i Albert Trstenjak

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 9:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Veterinarski fakultet, Heinzelova ulica 55

Vrsta događanja:
radionica, predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Dan otvorenih vrata Veterinarskog fakulteta - Oporavilište za divlje životinje

Detalji

U sklopu znanstveno - nastavnog poligona Oporavilište za zaštićene divlje životinje održat će se interaktivna radionica na kojoj će polaznici naučiti koje nas divlje životinje okružuju u Gradu Zagrebu, gdje žive i što rade tijekom pojedinih godišnjih doba. Nadalje, polaznici će saznati kako se ponašati u njihovoj blizini i kako prepoznati treba li životinja pomoć te kome se obratiti.

Biografija:

Prof. dr. sc. Martina Đuras, dr. med. vet., radi od 2000. na Veterinarskom fakultetu u Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju. Njeno područje interesa je morfologija domaćih i divljih životinja i zaštita ugroženih životinjskih vrsta. Od 1998. sudjeluje u programima praćenja i istraživanja morskih sisavaca Jadranskoga mora. Sudjeluje u provedbi nacionalnog Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morske kornjače, morski sisavci i hrskavične ribe), a od 2021. je suradnik projekta Unaprjeđenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za divlje životinje na Veterinarskom fakultetu – WildRescueVEF.

 

Doc. dr. sc. Maja Lukač, DipECZM (Wildlife Population Health) diplomirala je 2005. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tri je godine radila kao veterinar kliničar u Veterinarskoj ambulanti Šapa. 2009. godine zapošljava se na Veterinarskom fakultetu, na Zavodu za bolesti peradi s Klinikom kao znanstveni novak – asistent. Doktorat znanosti brani 2013. godine u matičnoj ustanovi. 2016. Godine upisuje Residency program Europskog koledža Zoološke medicine iz područja “Wildlife Population Health”, a 2020. godine nakon položenog kvalifikacijskog ispita postaje Diplomate Europskog koledža Zoološke medicine. Trenutno radi kao docent na Zavodu za bolesti peradi s Klinikom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao nastavnik, kliničar i znanstvenik. Od 2016. godine voditeljica je ambulante za ptice i egzotične kućne ljubimce, pri Zavodu za bolesti peradi. Od 2017. godine voditeljica je oporavilišta za strogo zaštićene divlje životinje pri Veterinarskom fakultetu, a od 2020. godine voditeljica projekta Unaprijeđenje oporavilišta za divlje životinje na Veterinarskom fakultetu – “WIldrescueVEF”.  Kao autor ili koautor objavila je preko 100 znanstvenih radova.

 

Magdalena Kolenc, dr. med. vet., diplomirala je u 2019. na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ubrzo nakon diplomiranja zaposlila se kao asistentica u Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju na matičnom fakultetu. Trenutno je studentica poslijediplomskog doktorskog studija veterinarske znanosti. Znanstveno i stručno djelovanje usmjereno je na anatomiju domaćih životinja, arheozoologiju te morfologiju i biologiju morskih sisavaca. Od 2021. godine sudjeluje u projektu Unaprjeđenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za divlje životinje na Veterinarskom fakultetu – WildRescueVEF.

 

Kim Korpes rođena je 28. prosinca 1993. u Zagrebu. Veterinarski fakultet upisuje 2012., a diplomu doktorice veterinarske medicine stječe 2018. Od veljače 2019. radi kao asistentica na Zavodu za anatomiju, histologiju i embriologiju. Trenutno je na drugoj godini doktorskog studija iz veterinarskih znanosti. Uz nastavni, znanstveni i stručni rad, djeluje u Oporavilištu za divlje životinje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.