10. suhozidarska gradionica: teren kultiviranja znanosti,
voditelj: Jadran Kale

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 10:00 - 21:00

Organizacija:
Donja Srima

Vrsta događanja:
Radionica, internetska video - sesija

Publika:
srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
DS - "Domaćinova bunja"

Detalji:

Kod najveće hrvatske bunje, Domaćinove bunje na Srimi , zainteresirani će se okušati u nastavljanju formi od prošlogodišnjeg natjecanja u izgradnji suhozida, kao i u popravku same bunje. Pri rezimiranju ovih gradnji u kamenu, od podneva do 13 sati, će se prijenosom na Facebook-stranici Suhozidnog parka Srima demonstrirati što su za kulturu različitih znanosti u raznim vremenima značili ambijenti poput ovog. Povijesni vinograd, kao najveći u okolici ujedno i preduvjet nastanka ovakvog zdanja, seže do ruba ogoljenih vapnenačkih slojnica tipičnog krškog krajolika. Sama krčevina krije nasljeđe lokalnih kultivara čiji se plodoredi naziru nakon nedavnih čišćenja. Uza sve to još slijedi i građevina sa svojim kompleksom. Svaki je od ovih istraživačkih aspekata s generacijama istraživača doživljavao različite znanstvene agende, u skladu s duhom svojih vremena. Ovakvim su kultivacijama znanosti stvarale i vlastite kulture. Što nam takve "kulture kultivacija" mogu reći o svojim znanostima?

Biografija:

Etnolog Jadran Kale, izvanredni profesor Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i kustos Etnografskog odjela Muzeja Grada Šibenika, inicijator zaštite suhozidnih krajolika (Baljenac, Samograd, Šuplja gromila, Rašina bunja i Čačina gomila) i pisac knjige "Rasprostiranje kulture: kako ljudi stvaraju prostor" koja upravo izlazi iz tiska.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik