Frederik Levarda:
Od iskopavanja do izlaganja

Datum i vrijeme:
utorak 11.5.2021., 11:00 - 11:30

Mjesto održavanja:
Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE, PREZENTACIJA

Publika:
srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
MGŠ- atrij

Detalji

Autor će prikazati put kojim idu predmeti od iskopavanja na arheološkim nalazištima do njihova izlaganja kao muzejskih eksponata.
U Nacionalnom parku Krka posljednjih 18 godina arheolozi istražuju brojne lokalitete s kojih potječu predmeti datirani od prapovijesti do 20. stoljeća. Zadatak konzervatorsko- restauratorske radionice je te predmete očistiti i sačuvati za budućnost. U prezentaciji će se prikazati različita stanja predmeta nakon iskopavanja, moguće reakcije i fizičke i kemijske promjene koje predmet može doživjeti nakon vađenja iz zemlje. Proces obrade predmeta sastoji se od ispitivanja, dokumentiranja, čišćenja, stabilizacije predmeta te spremanje za pohranu u kontroliranim uvjetima ili izlaganje u muzeju. Posao restauratorske radionice je dobro obavljen ako za dvadeset (ili više) godina neki budući istraživač otvori jednu od naših kutija sa predmetima i pronađe ih sačuvane i netaknute.

https://www.youtube.com/watch?v=l7yMKsEAmTY

Biografija:

Frederik Levarda rođen je 1973. u Travniku. Godine 1992. maturirao je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je 2000 . godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu , te stekao zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Radi kao restaurator od 2002 .do 2008. godine u više muzejskih institucija te kao profesor likovne umjetnosti. Stručni ispit za zvanje konzervatora-restauratora položio 2007.godine. Zaposlen je u JU NP Krka od 2008. godine, gdje je osnovao konzervatorsko restauratorsku radionicu.


MGŠ - Muzej grada Šibenika, ul. Gradska vrata 3
(zbog ograničenog broja sudionika na radionicama molimo ranije najaviti sudjelovanje na 099 770 4693)

GKŠ - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - Šibenik, Poljana 6

GAV - Gimnazija Antuna Vrančića, Put Gimnazije 64
(zbog ograničenog broja sudionika na demonstracijama pokusa molimo ranije najaviti sudjelovanje na 091 959 9110 ili 099 516 6719)

MCFV - Memorijalni centar Faust Vrančić, I. ulica 1a, Prvić Luka

DS - Donja Srima,
smještaj: http://tinyurl.com/Domacinova i suhozid.hr
(za sudjelovanje na suhozidarskoj radionici potrebno je sa sobom ponijeti zaštitne/radne rukavice)  

Napomena:

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom i ograničenim brojem mjesta na radionicama i demonstracijama, molimo Vas da poštujete princip prethodne telefonske najave.

U slučaju uvođenja novih epidemioloških ograničenja, postoji mogućnost prebacivanja dijela programa na online formu, što će biti prethodno najavljeno na službenim stranicama Festivala www.festivalznanosti.hr
i Facebook stranici Festival znanosti Šibenik: www.facebook.com/Festival-znanosti-Šibenik