Međunarodno privatno pravo u službi povratka ukradenih umjetnina?,
predavačica: Martina Drventić

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 11:00 - 11:45

Organizacija:
Pravni fakultet, Stjepana Radića 13, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
PRAVOS - Zoom Meeting

Detalji:

Tematika u ratu ukradenih umjetnina i kulturnih dobara u posljednjem je desetljeću, kroz filmsku i dokumentarnu popularizaciju, probudila interes javnosti. Problem nasilno oduzetih kulturnih dobara seže daleko u povijest, u doba kolonizacije. Jedna od najvećih organiziranih krađa umjetničkih djela dogodila se tijekom Drugog svjetskog rata, kada su nacisti ukrali ili konfiscirali milijune kulturnih dobara. Veliki broj tih dobara da danas nije pronađen niti vraćen vlasnicima.  Nezanemarivo je kako se ovakve pljačke događaju i u modernom dobu, posebice na području Sirije i Iraka. Djelovanjem brojnih međunarodnih integracija, ovakve pljačke jasno su zabranjene, a ukoliko do njih dođe, predviđeni su pravni mehanizmi za osiguranje njihovog povrata. Suočeni sa zahtjevima za povrat takvih dobara, sudovi se često nađu u situaciji u kojoj nisu sigurni kako postupiti po takvom zahtjevu.

Kroz prasku međunarodnih, europskih te nacionalnih sudova, predavanje će ukazati na (ne)mogućnosti međunarodne suradnje. Cilj predavanja je, zajedno s polaznicima, donijeti zaključak o tome postoji li učinkoviti sustav povrata ukradenih dobara i u kojem smjeru treba ići njegov napredak.

Zoom platforma:
https://zoom.us/j/99974855950?pwd=RG9PaXlta010dTRJbWh6S0I4TlV5QT09

Meeting ID:
999 7485 5950
Passcode:
217412

 

Biografija:

Predavačica:

Martina Drventić, asistent – doktorand Hrvatske zaklade za znanost, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Pravni fakultet Osijek, Stjepana Radića 13, 31000 Osijek

Martina Drventić magistar je prava, asistentica - doktorandica Hrvatske zaklade za znanost na Pravnom fakultetu Osijek. Polaznica je Europskog modula Doktorskog studija Pravo Pravnog fakulteta Osijek. Uključena u istraživačke skupine na nekoliko znanstvenih projekata koji se bave tematikom prekogranične zaštite djece i obitelji. Posjeduje prethodno radno iskustvo stručnog suradnika u Ministarstvu socijalne politike i mladih na poslovima međunarodne zaštite djece te mlađeg istraživača na projektu EUFam's, pri Pravnom fakultetu Osijek. Područje istraživačkog interesa su joj međunarodno privatno obiteljsko i statusno pravo. Autorica te suautorica je nekoliko znanstvenih radova s iskustvom izlaganja na međunarodnim konferencijama.