Konji i kultura življenja,
voditeljica: Mirjana Baban, suradnici: Maja Gregić, Marijana Ač Rapčan, Viktorija Bulić, Tihana Fiolić Lovrić, studenti: Matea Drageljević, Anđela Jerković, Iva Šuker, Tihana Ristić, Kristina Jurčić, Petra Prlić, Sintija Lenđel, Valeria Matić, Barbara Perica

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 10:00 - 13:00
petak 14.5.2021., 10:00 - 10:45

Mjesto održavanja:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FAZOS, prostor ispred glavnog ulaza

Detalji

Postoji nešto u vanjštini konja što čini dobro nutrini čovjeka“ poznata je izreka s kojom će se složiti svi oni koji su imali doticaj s konjima. Povezanost čovjeka i ove plemenite životinje traje više od 30.000 godina. Tisućljetni napredak ljudskog društva usko je povezan sa dinamikom uporabe konja. Konji obogaćuju život čovjeka i biti s konjima znači živjeti život. Posebice je to značajno za urbano stanovništvo zbog osjećaja kontakata s prirodom i smanjenja stresa. Konji imaju poseban odnos s ljudima koji ih poštuju zbog njihove inteligencije i snage, a oni potiču čovjekovo samopouzdanje i osjećaj slobode. Najatraktivniji oblik rekreacije s konjem je jahanje. Bavljenje konjima je postalo gotovo statusni simbol. Učenjem kontroliranog i odgovarajućeg ponašanja osoba razvija jedinstvenu povezanost sa životinjom, što uvelike pomaže razvitku samopouzdanja, povjerenja, koncentracije, strpljenja. Znanstvena istraživanja upućuju na pozitivnu ulogu terapijskog jahanja i na poboljšanje kvalitete življenja djece s teškoćama u razvoju u mnogobrojnim područjima razvoja djeteta, s posebnim naglaskom na socijalni razvoj. Intervencije pomoću konja su sve vrste terapija i aktivnosti u kojima se pomoću konja ostvaruju poboljšanja na psihofizičkom, senzomotoričkom, kognitivnom, emocionalnom i socijalnom razvoju. Terapija pomoću konja je jedna od terapija koja uključuje aktivnosti s konjem i/ili u konjskom okruženju. Sastoji se od strategija i tretmana koje određuje terapeut za što je potreban dugotrajan ciljani trening terapijskog konja. Tijekom radionice će se prikazati osnovni rad s terapijskim i rekreacijskim konjima te objasniti utjecaj toga rada na psihofizički razvoj jahača. Na pokaznoj radionici će sudjelovati članovi konjičkih klubova i udruga za terapijsko jahanje s njihovim konjima uz pomoć studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti koji se već duži niz godina bave jahanjem i volontiranjem u Udrugama za terapijsko jahanje i rekreaciju.

Biografija:

Prof. dr. sc. Mirjana Baban, redovita profesorica u trajnom zvanju

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, V. Preloga 1, Osijek, Hrvatska

Redovita je profesorica u trajnom zvanju na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Objavila je u koautorstvu 6 sveučilišnih udžbenika, dva rada u 2 knjige, 2 priručnika, 250 znanstveno-stručnih radova, preko 300 stručno-popularnih članaka. U koautorstvu je sa studentima objavila ukupno 63 rada različitih kategorija. Članica je Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Krmiva. Bila je 2 puta predsjednica znanstvenog odbora međunarodnog simpozija i urednica zbornika sa ukupno 17 plenarnih izlaganja. Bila je voditeljica znanstvenoga projekta MZOŠ te suradnica na više znanstvenih, VIP i međunarodnih bilateralnih znanstvenih projekata. Dobitnica je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti za 2015. godinu, a 2017. je dobila pohvalu za mentorstvo pri izradi seminarskog rada studenta nagrađenog Rektorovom nagradom. Sa studentima je imala 31 aktivnost na dosadašnjim Festivalima znanosti, a 2019. godine je dobila i Zahvalnicu za osobit doprinos na Festivalu znanosti za akademsku godinu 2018/2019. za Dan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Iste godine je dobila i Zahvalnicu Sveučilišta kao znak javnog priznanja za organizaciju prve multimedijalne instalacije kojom  je ostvaren izniman doprinos u sudjelovanju na 22. Smotri sveučilišta 2018. godine. Multimedijalna instalacija je ujedno bila i predaktivnost projekta Europske noći istraživača u 2018. godini, u kojem je bila voditelj.

http://www.fazos.unios.hr/hr/kontakt/imenik/mirjana-baban-95/