Znanost o mlijeku u kulturi naroda,
autorice: Maja Gregić i Tina Bobić

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 9:00 - 15:00
petak 14.5.2021., 9:00 - 15:00

Organizacija:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FAZOS, multimedijalni centar, prizemlje

Detalji:

Kroz povijest mnoge su civilizacije i narodi njegovali svoju specifičnu kulturu prehrane. Pripitomljavanje i udomaćivanje životinja kao kulturološka pojava počinje sa konzumiranjem mlijeka životinjskog porijekla. Mnogi su narodi njegovali svoju specifičnu prehranu prema određenim vrstama mlijeka od kozjeg, ovčjeg, bivoljeg, magaričinog, jakovog, ljaminog, devinog, kobiljeg, kravljeg… Mlijeko postaje neizbježno u kulinarstvu i slastičarstvu, koristi se u izvornom obliku ili se prerađuje u sir, jogurt, kefir, maslac… Danas je najzastupljenije kravlje mlijeko, koje može biti organsko, punomasno ili „light“ mlijeko, svježe ili trajno... Razvojem znanosti spoznaje se sastav pojedine vrste mlijeka i njegov utjecaj na konzumenta, što daje prednost drugim vrstama mlijeka, zbog svog specifičnog sastava primjerice kobiljeg i magaričinog mlijeka. Početkom 21. stoljeća mlijeko postaje neizbježna namirnica u prehrambenoj industriji. Razvojem nutricionizma i personalizirane prehrane razvija se kult modernog čovjeka, koje ima svoje individualne potrebe u prehrani koje ovise ponajviše o stilu života. Tako se plasiraju biljna „mlijeka“ soino, bademovo, konopljino, kokosovo, indijskih oraščića, lješnjakovo… Čovjek postaje multikulturalan i bira (ili mu se nameće) personalizirana vrsta mlijeka. 

Biografija:

dr. sc. Maja Gregić

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, P. Svačića 1d, Osijek, Hrvatska

Rođena je 3. siječnja 1982. godine u Čakovcu. Poslijedoktorandica je na FAZOS-u, gdje sudjeluje u izvođenju vježbi na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju vezanih za konjogojstvo. Sudjelovala je na 45 znanstvenih i stručnih simpozija u zemlji i inozemstvu. Kao autorica i koautorica objavila je preko 100 znanstvena i stručna rada, od kojih su 13 radova kategorije A1, 15 radova kategorije A2 i 18 radova kategorije A3. Bila je mentorica na 14 završnih radova i 3 diplomska rada. Trenutno je voditeljica znanstvenog projekta sufinanciranog od strane Osječko-baranjske županije. Bila je suradnica na dva znanstvena projekta MZOŠ-a i na jednom VIP projektu te dva međunarodna bilateralna znanstvena projekta. Uže područje znanstvenoga i stručnoga rada su uzgoj, selekcija i rad s konjima, odnosno analize treninga, genetski i paragenetski čimbenici vezani za trening konja.

http://www.fazos.hr/hr/kontakt/imenik/maja-gregic-90/

doc. dr. sc. Tina Bobić

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Rođena je 8. rujna, 1980. godine u Zenici, Bosna i Hercegovina. Docentica je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek na Zavodu za animalnu proizvodnju i biotehnologiju, gdje izvodi nastavu na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju na više modula vezanih uz uzgoj, selekciju i ekološki uzgoj goveda, te etologiju životinja. Uža područja znanstvenog rada su: proizvodna i muzna svojstva, te zdravlje vimena i papaka kod krava u laktaciji. Trenutno je voditeljica znanstveno-istraživačke suradnje sa gospodarstvom (Belje d.d.), te znanstvenog projekta sufinanciranog od strane Osječko-baranjske županije. Do sada je u znanstveno-istraživačkom radu sudjelovala u tri nacionalna projekta MZOŠ, jednom VIP projektu Ministarstva poljoprivrede RH, te dva međunarodna bilateralna projekta. Višegodišnja je članica znanstvenog odbora Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“, a 2018. godine je bila član znanstvenog odbora 69. EAAP konferencije. Član je HMU i HAD.  Aktivna je u radu sa studentima, pri čemu je pomogla u realizaciji petnaest završnih i diplomskih radova, koji su rezultirali objavom 10 radova. Aktivno je sudjelovala na preko 40 međunarodnih znanstvenih skupova. Do sada je kao autor i koautor napisala preko 70 znanstvenih i stručnih radova, od kojih je 16 u A1 i 15 u A2 skupini. Udata je i majka dvoje djece. 

http://www.fazos.unios.hr/hr/kontakt/imenik/tina-bobic-132/