Dentalne matične stanice - kultura budućnosti u regenerativnoj medicini,
autori: Lucija Kuna, suradnice: Martina Pranjić i Marina Bešlić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 16:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 16:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 16:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 16:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 16:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 16:00

Organizacija:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FDMZ, Crkvena 21, Osijek - dvorište

Detalji:

U današnje vrijeme, istraživanja u regenerativnoj stomatologiji i medicini usko su vezana uz istraživanja dentalnih matičnih stanica. Smatra se kako bi upravo one mogle donijeti velik napredak u liječenju zubnog karijesa, bolesti parodonta te regeneraciji oralne sluznice i zubne pulpe kod pacijenata s kserostomijom. Matične stanice zubne pulpe (DPSCs), mliječnih zuba (SHEDs) i apikalnih papila (SCAPs) igraju glavnu ulogu u reparaciji i regeneraciji oštećenih tkiva, te bi daljnja istraživanja tih kultura mogla znatno unaprijediti regenerativnu medicinu i promijenti način stomatološkog liječenja u budućnosti. Premda zvuči nestvarno, ali umjesto klasičnog liječenja zubi i postavljanja zubnih plombi, doktor dentalne medicine mogao bi popraviti vaš zub upravo pomoću vaših vlastitih matičnih stanica. Nedavno je dokazano i kako su dječji zubi bogat izvor odraslih matičnih stanica koje imaju sposobnost diferencijacije  u različite tipove stanica, što bi  značilo kako bi upravo dentalne matične stanice mogle služiti u liječenju  mnogih bolesti te značajno utjecati na kvalitetu života. Stoga su zasluženo nazvane “revolucijom unutar revolucije”, te kulturom budućnosti u regenerativnoj medicini.

 

Biografija:

Autorica:

Lucija Kuna, mag.biol.  -  asistent, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo

Lucija Kuna rođena je 4. studenoga 1988. u Osijeku. Od 2003. do 2007. pohađala je srednju Medicinsku školu. Nakon toga upisala je preddiplomski studij Biologije, te je 2010. stekla zvanje prvostupnika Biologije. Tijekom diplomskog znanstvenog studija, 2011. sudjelovala je u Festivalu znanosti pod nazivom „Svjetlost“, te 2012. u Tjednu mozga pod nazivom „Stres“. Diplomski rad od 2012. - 2013. odradila je na Medicinskom fakultetu Osijek, Laboratorij za mineralni metabolizam pod nazivom  „Povezanost polimorfizama osteoprotegerin gena i nastanka osteoporoze kod postmenopauzalnih žena“, a u listopadu 2013. je diplomirala te je stekla naziv magistar biologije. Od lipnja 2014. zaposlena je kao stručni suradnik na Katedri za farmakologiju, te sudjeluje u projektu Funkcionalni genski polimorfizmi metaboličkih enzima u individualizaciji farmakoterapije hormonski ovisnog karcinoma dojke“. Član je biološkog društva Societas biologorum croatica, Hrvatskog genetičkog društva, Hrvatskog društva farmakologa te Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim kongresima, objavila je 7 znanstvenih radova, te 3 poglavlja u knjizi “Update on Hepatitis C”. Tečno piše i govori engleski jezik, te ima položen vozački B kategorije. Od listopada 2017. zaposlena je kao asistent na na Katedri za farmakologiju  i biokemiju na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo.

 

Suradnice:

Martina Pranjić, rođena 17.1.1998. u Osijeku. Tijekom svog školovanja, osim za samu nastavu, pokazivala je interes za izvannastavne aktivnosti, sudjelovala  na mnogim državnim natjecanjima iz atletike. Tijekom srednje škole, Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, koja joj je pružila odlične odogojno-obrazovne vrijednosti za cijeli život, odlučila je studirati Dentalnu medicinu. Od 2018. godine studentica je Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Cilj joj je da kroz studij stekne dosta znanja i vještina koji će joj pomoći jednog dana u profesiji.

Za vrijeme srednje škole, u sklopu projekta Pasch, Goethe Instituta, dobila je stipendiju za jednomjesešni tečaj jezika u Bielefeldu u SR Njemačkoj.

U slobodno vrijeme volontira i rekreativno trči.

 

Marina Bešlić, rođena  07.12.1999. u Našicama, a  od 2018. živi u Osijeku. Srednju školu  pohađala je također u Našicama, smjer Opća gimnazija. Tijekom svog školovanja, osim za samu nastavu, pokazivala je značajan interes za izvannastavne aktivnosti; sudjelovala je na mnogim natjecanjima iz predmeta kao što su Biologija, Povijest, Geografija. Uz to, bila je  aktivna u udruzi „Otvoreno srce“ koja promovira volontiranje te sam radila s djecom oboljelom od Down sindroma. Tijekom srednje škole, odlučila je studirati Dentalnu medicinu, koju je i upisala nakon riješene državne mature. Od 2018. studentica je Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. U slobodno vrijeme voli fotografirati ljude i baviti se sportom.