Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Leonardo da Vinci – umjetnik, znanstvenik, mislilac, radionica primijenjene kostimografije i prezentacija rada,
voditelji: Ivana Bakal i Marin Sovar, suradnice: Sanja Jakupec i Đurđica Kocijančić

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 10:00 - 12:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE PREZENTACIJA

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole i studenti

Detalji:

Topic: Ivana Bakal's Zoom Meeting
Time: May 13, 2021 10:00 AM Warsaw

Join Zoom Meeting
https://us05web.zoom.us/j/89824540395?pwd=U1ZoWXpqUVVwcVpzK0lTM2FWOVlwZz09

Meeting ID: 898 2454 0395
Passcode: 1Gpy9U

Radi se o pokaznoj interaktivnoj umjetničkoj radionici i prezentaciji rada Diplomskog studija Kostimografija Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U toku trajanja radionice prezentiraju se sve faze rada od idejnih skica do realiziranih radova putem vuzualnog materijala na TV plazmi ili projektoru, do gotovih radova- odjevnih dodataka ili kostima izloženih na krojačkim lutkama.

Karmen Polović - Festival znanosti - Leonardo da Vinci i astronomija

Klara Kos - Da Vinci

Klara Kos - Da Vinci - crno-bijeli

Judita Jerković - kostim - Leonardo Da Vinci projekt znanosti i umjetnosti

Marija Zrilić

Marija Zrilić

Dora Mašanović

Melani Međeši

Melani Međeši

Melani Međeši - skica

Sara Šumanović

Biografija:

Doc. dr. art. Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu – 1987. godine diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće i 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla je titulu doktorice umjetnosti na ALU. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, dizajnerica je odjevnih i tekstilnih predmeta, te autorica velikih strukovnih projekata („Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“), pokrenula je bijenalnu izložbu Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost naziva „Suvremena kazališna i filmska scena“, autorica je bijenalne izložbe „Nacionalna baština“. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Sudjeluje na znanstvenim skupovima i piše znanstvene radove na temu kostimografije i obrazovanja. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Godine i HULU Split od 2020. Dobitnica je više nagrada.

 

Doc. art. Marin Sovar, modni dizajner i akademski slikar-grafičar, rođen je u Vukovaru 1977. godine. Godine 1997. maturirao je dizajn tekstila u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Godine 2002. diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok je zvanje akademskog slikara-grafičara stekao 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2004. do 2006. Godine kreira modnu kolekciju jesen-zima i proljeće-ljeto za tvrtku Marija – modna odjeća u Donjem Macelju. U akademskoj godini 2005./2006. zaposlen je kao vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2007. radi kao vježbenik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u Vukovaru. U školskoj godini 2008./2009. zaposlen je kao predavač na predmetima Projektiranje tekstila i Povijest tekstila i kostima u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2008. do 2016. godine radi kao vanjski suradnik, asistent i predavač na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručna djelatnost vezana je uz područja dizajna i izrade kostima za javna događanja (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije unutar školskog i obrazovnog programa vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijest odijevanja, žiriranje umjetničkih radova, prezentaciju radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti.