VIZUALNO ODREĐIVANJE pH VRIJEDNOSTI, voditeljica: Irena Kišmartin, suradnice: Marija Gelešić, Dagmar Grubeša, Matea Bogut i Edita Mašić

Datum i vrijeme:
srijeda 10.4.2019., 10:00 - 11:00
srijeda 10.4.2019., 12:00 - 13:00

Organizacija:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Ulica cara Hadrijana 10d, CAMPUS Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Praktikum iz prirodoslovlja, prostorija 24, I. kat

Detalji:

pH indikatori su kemijski detektori vodikovih iona (H+) - to su kemijski spojevi koji dodani u malim količinama služe za vizualno određivanje pH vrijednosti. Promjena pH vrijednosti uzrokuje promjenu boje pH indikatora u otopini. Pri temperaturi od 25 °C pH vrijednost neutralne otopine je 7,0. Otopine s pH vrijednošću ispod 7,0 su kisele otopine, a s pH vrijednošću iznad 7,0 su lužnate. Javljaju se kao slabi protoliti, karbonske kiseline i amini. Primjena pH indikatora je višestruka u biologiji i analitičkoj kemiji. Na radionici „Vizualno određivanje pH vrijednosti“ moći ćete provjeriti jesu li i koliko su kiseli ili lužnati brojni napitci (voda, kava, kola, pivo…) i pri tome vidjeti mnogo nijansi različitih boja.

Biografija:

Voditeljica:

Irena Kišmartin, univ. spec. techn. aliment., str. suradnica u znanosti i visokom obrazovanju na Katedri za prirodoslovlje, Odsjek za prirodne znanosti, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

Od 2003. do 2007. te od 2014. do 2016. radila je u osnovnim i srednjim školama Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije kao profesorica biologije i kemije. Od 2007. do 2014. radila je u Belje d.d. i Vupik d.d. kao sveučilišna specijalistica kvalitete i sigurnosti hrane. Od prosinca 2016. do rujna 2018. radila je na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera kao stručna suradnica u sustavu znanosti i visokog obrazovanja iz znanstvenog područja Prirodnih znanosti, znanstvenog područja biologija. Suradnica je na nastavi na kolegijima Prirodoslovlje I, Prirodoslovlje II, Ekologija  i Terenska nastava. 

 

e-mail: ikismartin@foozos.hr

tel. 031321727

 

Suradnici:

Marija Gelešić i Dagmar Grubeša, studentice 2. godine Interdisciplinarnog sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog Učiteljskog studija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Studentice vole prirodu, prirodoslovnu skupinu predmeta na studiju i odabrale su budući – učiteljski poziv - jer vole rad s djecom. Sudjelovale su na brojnim školskim natjecanjima.

 

Matea Bogut i Edita Mašić, učenice 4.e razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića Osijek, smjer ekološki tehničar. Matea Bogut aktivna je članica DVD-a Retfala, više godina trenirala je ples i košarku, voli životinje, glazbu i prirodu. Želja joj je studirati fizioterapiju ili kineziologiju. Edita Mašić voli prirodu, glazbu i more. Želi studirati biologiju i uz studij raditi u turizmu na lijepom Jadranu.

Volontirale su kao tehničko osoblje na simpoziju „Kopački rit jučer, danas, sutra 2018“.