Ikterus – žuta boja bolesti, autori: Kristina Steiner, Matej Tomić, Mladen Vuković, Petar Vranjić, Ana Marija Vezmar, mentori: Marinko Žulj, Marko Boban, Robert Steiner, Jure Mirat, Aleksandar Včev

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Prizemlje prostor hola ispred studentske referade

Detalji

Ikterus ili žutica označava žuto obojenje kože, bjeloočnica i drugih tkiva. Odakle potječe žuta boja? Žuta boja potječe od pigmenta bilirubina koji se uslijed bolesti nalazi u visokim koncentracijama u cirkulaciji. Bilirubin nastaje razgradnjom starih ili oštećenih eritrocita ili crvenih krvnih stanica. Njihovom razgradnjom oslobađa jedan od njihovih glavnih sastavnica - hemoglobin. Razgradnjom hemoglobina oslobađaju se željezo i biliverdin koji se zatim pretvara u bilirubin. Bilirubin cirkulacijom dospijeva u jetru odakle odlazi u žučni mjehur zatim u tanko te debelo crijevo te se naposljetku izlučuje stolicom te manjim dijelom urinom. Zašto nastaju visoke koncentracije bilirubina u cirkulaciji? Zbog bolesti u kojima se stvara prevelika količina bilirubina ili zbog bolesti jetre i žučnih vodova. Primjeri takvih bolesti su hemolitički poremećaji, različiti sindromi, hepatitis, toksični utjecaj lijekova na jetru, alkoholna bolest jetre, kamenci u zajedničkom žučnom vodu, karcinom gušterače te brojne druge bolesti i stanja. Kako odrediti uzrok žutice? Kako bi se detektirale povišene koncentracije bilirubina u krvi te bolesti koja je to uzrokovala koriste se laboratorijski testovi i slikovne metode. Kako liječimo žuticu? Žuticu uzrokuju razne bolesti stoga je potrebno prvo odrediti uzrok, a zatim primijeniti odgovarajuće liječenje.

Biografija:

Autori: Kristina Steiner, Matej Tomić, Mladen Vuković, Petar Vranjić, Ana Marija Vezmar, dr.med.

Mentori:  Marinko Žulj, dr.med., Marko Boban, dr.med., Robert Steiner, dr.med., Jure Mirat, dr.med., Aleksandar Včev, dr.med.

Kristina Steiner rođena je 26.1.1995. u Osijeku. Završila je OŠ „Mladost” u Osijeku te paralelno pohađala i završila osnovnu glazbenu školu Franje Kuhača. 2013. godine završava srednjoškolsko obrazovanje stečeno u I. Gimnaziji Osijek te iste godine upisuje studij medicine na Medicinskom fakultetu u Osijeku. 2016. godine obavlja stručnu praksu u TYKS bolnici u Finskoj te 2018. u bolnici CHUC, Portugal.  Trenutno je na šestoj godini studija te je aktivna članica međunarodne udruge studenata CroMSIC gdje obavlja dužnost lokalnog dužnosnika za javno zdravstvo. U sklopu istoga podiže svijest javnosti o šećernoj bolesti i povišenom krvnom tlaku. Prisustvovala je na domaćim i međunarodnim kongresima. Tijekom studija sudjelovala je u radu Medicinskog fakulteta, u sklopu demonstrature pri Katedri za farmakologiju, Katedri za anatomiju i neuroznanost te Katedri za fiziologiju i imunologiju. Sudjeluje aktivno i u programu Festivala znanosti.

Kontakt  email: steiner.kristina2601@gmail.com
Kontakt telefon: 0989582390

Zovem se Matej Tomić. Rođen sam 21.01.1994. u Osijeku. 2013. godine upisujem Medicinski fakultet u Osijeku i trenutno sam 5. godina. Usporedno sa školovanjem treniram nogomet od 7. godine. Služim se engleskim i njemačkim jezikom. Osim osnovnih fakultetskih obaveza, demonstrator sam iz anatomije i farmakologije, sudjelovao sam na tjednu mozga te bio jedan od organizatora kongresa “Upoznaj me”. 2017. godine sudjelovao sam na ISABS kongrsu te Hrvatskom kongresu laboratorijske dijagnostike. Također, iste godine, sudjelovao sam na Festivalu znanosti s posterom i radionicom na temu "Sekunde i minute za spašavanje života".  Uz sve navedeno član sam i udruge Cromsic Osijek za koju sam održavao predavanja na različite teme i tako promovirao fakultet.

Kontakt email: matej.tomic8@gmail.com

Kontakt telefon: 095 849 3837

Zovem se Mladen Vuković. Rođen sam 26.8.1994. u Slavonskom Brodu. Živim u Babinoj Gredi gdje završavam osnovnu školu. Nakon toga upisujem Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Županji, koju sam završio s odličnim uspjehom. 2013. godine upisujem Medicinski fakultet u Osijeku, smjer medicina, te trenutno sam na 6. godini. Član sam Cromsic udruge za koju sam održavao različita predavanja, te također demonstrator sam iz farmakologije. 2017. godine sam sudjelovao na Tjednu mozga,  ISABS kongresu,  te Hrvatskom kongresu laboratorijske dijagnostike. Također, iste godine, sudjelovao sam na festivalu znanosti s posterom i radionicom na temu "Sekunde i minute za spašavanje života". 2018. godine također sudjelujem na festivalu znanosti sa radionicom „EKG“ i „Rendgen srce i pluća“.

Petar Vranjić, rođen 11.07.1995. u Leonbergu, SR Njemačka.Pohađao Osnovnu školu u Višnjevcu.Školovanje nastavlja u III.gimnaziji Osijek. Trenutno pohađa petu godinu medicine na Medicinskom fakultetu Osijek. Aktivno sudjelovao na nekoliko znanstvenih istraživanja i skupova te radova na istoimenom fakultetu. Dekanovu nagradu za znanost, sport i humanost dobio u akademskoj godini 2017./2018. Kroz godine treniranja i igranja nogometa osvojio nekolicinu turnira i županijski nogometni kup. Pored fakultetskih obaveza radio i radim pregršt poslova kroz život a aktivan sam i u ugostiteljstvu kao koordinator i uslužni djelatnik u Sali za svečanosti „Park prinčeva“.

Kontakt mail: vranjicp@gmail.com

Kontakt telefon: 0957770434

Zovem se Ana-Marija Vezmar, rođena sam 05.08.1993. godine u Slavonskom Brodu. Završila sam Osnovnu školu Vjekoslav Klaić u Garčinu. Nakon toga upisujem Opću gimnaziju Matija Mesić u Slavonskom Brodu koju završavam s odličnim uspjehom, te 2012. godine upisujem Medicinski fakultet u Osijeku. Uz redovne fakultetske obveze obavljala sam demonstraturu iz anatomije i farmakologije, a u akademskoj godini 2015./2016. demonstrator sam bila i na patofiziologiji te mikrobiologiji i parazitologiji. Osim toga, kao član udruge Cromsic sudjelovala sam niz godina kao predavač u srednjim školama povodom Dana borbe protiv AIDS-a. Sudjelovala sam na Tjednu mozga u Osijeku 2014.godine s radionicom „No brain,no pain“, zatim 2016.godine s predavanjem Paradoks tolerancije, a 2015.godine bila sam dio tima koji je održao prvi Tjedan mozga u Slavonskom Brodu, pod vodstvom doc.dr.sc. Ane Đanić Hadžibegović. Kao član studentskog organizacijskog tima pod vodstvom doc.dr.sc. Martine Smolić 2015. godine sudjelovala sam na 9th ISABS Conference na Braču, iste godine odlazim na kongres Budućnost zdravstvene industrije u Zagrebu, a 2016. godine na HCV Conference u Orahovici. Također 2016. godine sudjelujem kao član organizacijskog tima na Kongresu o uključivanju osoba s mentalnim izazovima u zajednicu – „Upoznaj me“ . Kao dio organizacijskog tima 2017. godine radila sam na Humanitarnom liječničkom balu u Osijeku. Uz školovanje od 7 godine bavim se sportom te sam nositelj više crvenog pojasa u taekwondou i osvajatelj višestrukih odličja na međunarodnim i državnim natjecanjima. Od stranih jezika znam pisati i govoriti engleski i njemački jezik. Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu 2018. godine.

Marinko Žulj, dr.med. od 2017. godine radi kao viši stručni suradnik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek od njegovog osnutka, dok je prethodno radio od 2011. godine kao stručni suradnik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja na Medicinskom fakultetu Osijek. Voditelj je Kabineta vještina i član je Katedre za kliničku medicinu. Student je doktorskog studija Biomedicina i zdravstvo pri Mefos-u, te trenutno radi na pisanju doktorske disertacije. Specijalizant je četvrte godine uže specijalizacije kardiologija za Fdmz. Na Fdmz-u sudjeluje u izvođenju nastave iz više kliničkih kolegija s područja interne i urgentne medicine na Sveučilišnom integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju dentalne medicine, Sveučilišnom preddiplomskom i diplomskom studiju fizioterapije, Sveučilišnom preddiplomskom i diplomskom studiju sestrinstva,  Sveučilišnom preddiplomskom studiju dentalne higijene. Na Fdmz je bio mentor kandidatima 9 završnih radova koje su kandidati uspješno obranili. Na Veleučilištu Lavoslav Ružička Vukovar od 2013. godine radi kao predavač na kolegijima Klinička medicina II i Klinička medicina III na Stručnom studiju fizioterapije. Na Vevu je bio mentor kandidatima 8 završnih radova koje su kandidati uspješno obranili. Istovremeno se bavi i znanstvenim radom, te je dosad kao autor i koautor objavio preko 30 znanstvenih publikacija. Na nivou Sveučilišta sudjelovao je kao istraživač u jednom projektu koji je završio, te na jednom koji još traje.  

mzulj@fdmz.hr

091/224-1479

Izv.prof.dr.sc. Marko Boban, dr.med, MBA,  zaposlen je na Odjelu za zatajivanje srca u KBC Sestre milosrdnice Zagreb, te na Fakultetu za dentalnu medicinu Osijek i na dva medicinska fakulteta: Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci. Djeluje kao partner u prijavi projekata iz biomedicine i izdravstva u programu H2020; sudionik aktivnosti Znanosti u Zajednici (KIC) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju EIT, InnoHealth, te je recenzent i voditelj eksperata za recenziju europskih projekata -za Europsku Komisiju. Bio je član je Upravnog odbora Hrvatskog instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMROH). Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. Posljednje dvije godine studija, a tijekom profesionalnog iskustva sudjelovao je u istraživačkom programu u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, Klinici za neurokirurgiju KBC Zagreb i Klinici za pedijatriju KBC Rijeka. Završio pripravnički staž na KBC Zagreb u 2006. i specijalizaciju iz interne medicine u KBC "Sestre Milosrdnice", Zagreb 2011. Godine. Od 2005-2007. završio je poslijediplomski studij iz poslovnog upravljanja kao stipendist TEMPUS programa Europske unije. Godine 2011. obranio je doktorat s temom "koneksini 43 IZRAŽAVANJA I čimbenici povezani s klinički tijek i prognoza gastrointestinalnih stromalnih tumora". Dodatno stručno obrazovanje iz magnetske rezonancije srca završio je na Zavodu za radiologiju Sveučilišne klinike Tubingenu, Njemačka. Također je sudjelovao u organiziranju odbor Hrvatskog ehokardiografskog simpozija, CROECHO 2013 i 2015. Dubrovnik, Hrvatska. Dr. Boban je suradnik urednik i recenzent u nekoliko znanstvenim časopisima kao što su: Cardiologia Croatica, Sanamed, Minerva cardiologica, Nutrition,  Annals of Internal Medicine,  Journal of American Medical Association. Član je više međunarodnih stručnih i znanstvenih organizacija.Sudjelovao u nekoliko znanstvenih i stručnih projekata, s oko 130 recenziranih znanstvenih publikacija; 41 u časopisima citiranim u Current Contents, 10 recenziranih međunarodnih časopisa, 10 recenzirani domaćim i inozemnim časopisima, 25 sažetaka s međunarodnih i 25 iz domaćih kongresa i simpozija.

Robert Steiner rođen je 06.12.1958. u Osijeku, 1983. godine diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a 1993. godine položio specijalistički ispit iz Interne medicine u Zagrebu. U KB Osijek radi od 1989.godine, na Odjelu za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike. 2001. godine upisuje poslijediplomski studij Biomedicina i zdravstvo na Medicinskom fakultetu Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, gdje je 2007. godine stekao akademski stupanj doktor znanosti. Od 2006. godine radi kao asistent na Katedri za Internu medicinu Medicinskog fakulteta. 2008. godine  preuzima dužnost  pročelnika Odjela za bolesti srca i krvnih žila Interne klinike KBC Osijek te postaje viši asistent na Katedri za Internu medicinu. Od 2009. godine radi kao docent asistent na istoj katedri, a 2013. postaje izvanredni profesor. 2007. godine stječe diplomu europskog kardiologa FESC.  Od 2018. godine rukovoditelj je Odjela za ishemijsku miokardiopatiju KBC Osijek. Autor  je mnogih znanstvenih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim stručnim tiskovinama  te sudionik mnogih domaćih i stranih kongresa.

rsteiner@mefos.hr

091/4521-161

Profesor Jure Mirat rođen je u Trogiru u Hrvatskoj, a studij medicine je završio na Sveučilištu u Bologni u Italiji. Specijalizirao se u intervencijskoj kardiologiji, implantaciji pacemakera, njihovom praćenju i programiranju te u ehokardiografiji. Bio je voditelj intervencijske kardiologije i službe za elektrostimulaciju u Kliničkoj bolnici Dubrava, a nakon toga dugogodišnji pročelnik Zavoda za kardiovaskularne bolesti u Kliničkoj bolnici Sveti Duh. Prof. Mirat je utemeljio dvije permanentne službe za primarne perkutane intervencije u akutnom infarktu miokarda u zagrebačkoj regiji. Član je Europske radne skupine za bolesti srčanih zalistaka i Europskog društva za poremećaje srčanog ritma, kao i član Europskog društva za aterosklerozu. Bio je dugogodišnji predsjednik radne skupine Hrvatskog kardiološkog društva za bolesti srčanih zalistaka. Profesor je u trajnom zvanju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, voditelj nekoliko poslijediplomskih tečajeva, voditelj modula Nove tehnologije u kardiologiji i Koronarna bolest na doktorskom studiju, kao i voditelj poslijediplomskog specijalističkog studija Ultrazvuk u kliničkoj praksi – smjer kardiologija. Profesor Jure Mirat je autor udžbenika EKG u kliničkoj praksi, urednik i autor udžbenika “Bolesti srčanih zalistaka” kao i autor više poglavlja u znanstvenim i stručnim knjigama. Sadašnji je dekan Medicinskog fakulteta Osijek.

jure_mirat@yahoo.com

091/224-1504

Aleksandar Včev, redoviti profesor u trajnom zvanju, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (1989.). Poslijediplomski studij gastroenterologije i hepatologije završio je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta  u Zagrebu (1995.).Objavio je više od 100 radova, nekoliko knjiga i poglavlja u knjigama te ima dugogodišnji znanstveni i stručni interes u proučavanju liječenja upalnih bolesti crijeva. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada za svoj stručni i znanstveni rad. Bio je voditelj više nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata. Član je brojnih stručnih i znanstvenih društava.

avcev@fdmz.hr