Sve boje našeg mozga - skala od pedeset nijansi sive?, predavačica: Kristina Milanović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 10:00 - 10:45

Organizacija:
Medicinski fakultet, Josipa Huttlera 4, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti, opća populacija

Lokacija (prostorija):
P1

Detalji:

Ljudska znatiželja te želja za vizualizacijom unutrašnjeg  “svemira” ili ljudskog organizma utkana je duboko u nama, a da bismo zagrebali po površini te otkrili tajne koje skriva naša nutrina potrebno je osloniti se na dobro provjerene  I znanstveno dokazane metode.

Naš mozak samo je jedno od “destinacija”  u našem organizmu koje bismo voljeli zaista “vidjeti” na način koji nam je svima razumljiv.

Kako isti izgleda kada funkcionira ispravno te kada je izložen pozitivnim stimulansima i kako ga vidimo kada smo izloženi različitim negativnim  podržajima, uključujući  i one koje za nas predstavljaju opasnost.

Radiološka  tehnologija  pomaže nam u vizualizaciji teško dostupnih anatomskih struktura  te nam danas više nego ikada daje uvid u morfologiju te funkciju našeg organizma.

Kako možemo vidjeti mozak pomoću suvremenih radioloških tehnika kompjuterizirane tomografije ili  magnetske rezonancije te svih njihovih inačica? Kako nam mozak “govori” da je sve u redu a kako nam signalizira da je u opasnosti? Koje su “boje” zdravog a koje mozga izloženog bolesti? Kako možemo vidjeti funkcije našega mozga te pomoću boja objasniti što se događa u našem mozgu? Na ta pitanja ali i mnogo ostalih odgovoriti ćemo Vam na razumljiv način te Vam otkriti male tajne medicinske  radiološke  dijagnostike.

Biografija:

Kristina Milanović doktorica je medicine, specijalizant kliničke radiologije te asistentica na Katedri za medicinsku  anatomiju i neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku. Uže znanstveno područje zanimanja doktorice Milanović je neuroradiologija i neuroznanost. Nakon završetka Medicinskog fakulteta  u Osijeku, doktorica Milanović nastavila je svoju edukaciju kao specijalizant kliničke radiologije te kao dobitnik prestižne stipendije Francuske vlade kao i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dio je svog specijalističkog usavršavanja provela među uglednim stručnjacima iz Francuske. Među ostalim, bavila se proučavanjem mozga suvremenim metodama medicinske dijagnostike kao i istraživanjima u tom području.