Moj genetički kod u bojama, voditeljica: Dragica Predrijevac, suradnice: Snježana Novaković i Rebeka Kalazić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 8.4.2019., 10:00 - 12:00
utorak 9.4.2019., 10:00 - 12:00
srijeda 10.4.2019., 10:00 - 12:00
četvrtak 11.4.2019., 10:00 - 12:00
petak 12.4.2019., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
I. gimnazija Osijek, Županijska 4, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
Predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, studenti, opća populacija

Detalji

Napravite narukvicu, ogrlicu, privjesak sa genetskim kodom. Riječ koju napravite na narukvici, ogrlici ili privjesku predstavlja protein. Proteini se sastoje od građevnih molekula pod nazivom aminokiseline. U narukvici su aminokiseline slova. U živim stanicama se kopira genski (dio DNA) kako bi se stvorila mala molekula koja se zove glasnička RNA. Oblikovanje RNA je ono što ste napisali na narukvici. To je genetski kod. Možete vidjeti kako se kod sastoji od niza građevnih elemenata, koji se nazivaju nukleotidi.  Ti nukleotidi su zrnca u vašoj narukvici (koji predstavljaju slova G, A, U, C).  Različita kombinacija kuglica pokazuje kako može biti složen i kompliciran genetički kod i od koliko različitih aminokiselina se može sastojati protein koji on kodira. Svaka različita vrsta aminokiseline daje različita svojstva proteina. Sav materijal koji se koristi u radionici unikatan je, napravljen od eko materijala.

Biografija:

Voditeljica:

Dragica Predrijevac, profesor biologije

dragica.predrijevac@gmail.com

0911523128

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer biologija-kemija. Od 1992. godine predajem biologiju u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiv pristup u radu s učenicima, uključujući se individualno i s učenicima u razne projekte. Održala sam više radionica na županijskim skupovima. Svojim radom nastojim kod učenika razviti samosvijest o ekologiji i životu sa prirodom.

Suradnice:

Snježana Novaković, profesor matematike i fizike,

snjeza.novakovicos@gmail.com

098437086

Završila sam Pedagošku akademiju u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1996. godine predajem matematiku i fiziku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu s učenicima, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Završena ECDL full diploma, ISE nastavnik guru diploma. U suradnji s ETF fakultetom završila sam projekt „Jačanje položaja žene na tržištu rada“, sudjelovala sam s kolegicama na Znanstvenom pikniku u Zagrebu 2016. i 2017. godine.

Rebeka Kalazić, profesor matematike

rebeka.kalazic@gmail.com

0981706467

Završila sam Pedagoški fakultet u Osijeku, smjer matematika – fizika.  Od 1993. godine predajem matematiku u I. gimnaziji Osijek. Tijekom godina rada osmišljavam zanimljiviji pristup radu, uključujući se u razne projekte i stručna osposobljavanja. Održala sam više radionica i predavanja na državnim skupovima. Autor sam udžbenika iz matematike za I. razred gimnazija i tehničkih škola, voditelj sam Županijskog vijeća nastavnika matematike te član Državnog povjerenstva za natjecanje iz matematike. Svojim radom napredovala sam u zvanje profesor savjetnik matematike.