Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Antropogeni utjecaji proizvoda na klimatske promjene,
Igor Čatić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 18:30 - 19:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, odrasli

Lokacija (prostorija):
TMNT, Mala dvorana

Detalji

Prezentacija

U posljednji sedam desetljeća podudara se nekoliko trendova. Povećan je broj svjetskog stanovništva za tri puta. Posebno je impresivan tehnički razvoj. Razvoj računala, digitalizacija, prvi revolucionarna promjena postupaka praoblikovanja od stvaranja Zemlje. To je aditivna proizvodnja, poznatija kao 3D tiskanje. Posebno je snažan razvoj skupine materijala, nažalost sve učestalije ali neopravdano napadane zbog promjene klime, plastike. Tehnika, društvo i promišljanja humanista čine cjelinu. U navedenom razdoblju posebno se ističe društvena znanost, psihologija u svrhu marketinga proizvoda i stavova. Postavlja se pitanje kako navedeni razvoj utječe na klimatske promjene. Prihvaća se stav da postoje prirodni i antropogeni utjecaji na klimatske promjene. Za sada u nepoznatom omjeru. Antropogeni utjecaji bit će opisani u novo razvijenom konceptu „Vrednovanje tehnike 2.0 – BST“.

https://www.youtube.com/watch?v=LXsUyG7YO5Y

Biografija:

Igor Čatić

Profesor je emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Poslije rada u Tvornici računskih strojeva i Kontaktu gdje u učio alatničarski zanat, radio je u alatničarskoj „Štanca“ kao konstruktor kalupa i strojeva. Po završetku studija strojarstva na SBF-a, radio je u tvornicama MEGA i TOZ. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje radio od 1965. do umirovljenja 2006. Od 1974. predavao je predmete vezane uz proizvodnju plastičnih i gumenih tvorevina u Zagrebu, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu i Mostaru te  Ljubljani. Priznati je stručnjak na područjima jezika, filozofije, sintezologije. Osnivač je Društva za plastiku i gumu. Član je više međunarodnih društava (FIOM3, SPE, VDI). Primio je više odlikovanja i nagrada. SPE ga je 1998. izabrao za nastavnika godine. Opširnije u (http://www.sveopoduzetnistvu.com/index.php?main=clanak&id=105, tri dijela)