Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zdrave boje, Valerija Vujčić Bok, Ana-Marija Domijan i Petra Bajt

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 15:00 - 17:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Posjetitelji radionice moći će pod mikroskopom pogledati biljnu stanicu te uočiti da su stanice ljubičaste boje. Objasniti će im se da se radi o pigmentu koji ima antioksidacijsko djelovanje te je smješten u organelu stanice koji se naziva vakuola. Potom će samostalno određivati antioksidacijsko djelovanje biljaka koje koristimo u prehrani (limun, kivi, luk …). Praćenjem promjene boje sudionici radionice će utvrditi antioksidacijsko djelovanje nekih prehrambenih artikala te ispuniti radni listić.

Biografija:

Valerija Vujčić Bok voditelj je vježbi iz predmeta Farmaceutska botanika na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a sudjeluje i u izvođenju vježbi iz predmeta Stanična biologija s genetikom. Aktivno se bavi znanstvenim radom koji uključuje praćenje antioksidacijske aktivnosti biljaka. Sa zadovoljstvom će sa suradnicama svoje znanje prenijeti na posjetitelje radionice.

Ana-Marija Domijan voditelj je predmeta Stanična biologija s genetikom na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Kroz vježbe, seminare i predavanja ima priliku upoznati zanimljive mlade ljude. Također, bavi se i istraživačkim radom.

Petra Bajt zaposlena je na Farmaceutsko-biokemijskom fakulteta te sudjeluje u izvođenju vježbi iz predmeta Fizika za studente prve godine.