Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Slatke tajne enzima, Nevena Milčić, Ivana Bošnjak, Mehmet Mervan Čakar, Zvjezdana Findrik Blažević, Emerik Leaković, Lorena Mateša, Dino Skendrović, Martina Sudar, Leo Bolješić, Krešimir Kos i Ivana Petrić

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Na ovoj radionici upoznat ćemo sudionike s dva enzima koji su vrlo zastupljeni u prehrambenoj industriji, a funkcija im je razgradnja kompleksnih šećera na one jednostavnije. U prvoj aktivnosti će se koristiti enzim laktaza za razgradnju laktoze u mlijeku na glukozu te galaktozu te određivati sadržaj nastale glukoze. U drugoj aktivnosti će se pratiti bistrenje voćnog soka te promjene na kriškama voća koje nastaju uslijed djelovanja enzima pektinaze.

Biografija:

Nevena Milčić, mag. ing. oecoing. doktorandica je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je 7 znanstvenih radova te je sudjelovala na međunarodnim znanstvenim konferencijama s 22 priopćenja.

Poveznica na znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/1583

Kontakt: nmilcic@fkit.unizg.hr

 

Ivana Bošnjak je tehnička suradnica, Mehmet Mervan Čakar, Emerik Leaković, Lorena Mateša i Dino Skendrović doktorandi, Zvjezdana Findrik Blažević redovita profesorica, a Martina Sudar docentica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, na Zavodu za reakcijsko inženjerstvo i katalizu. Ivana Petrić, Leo Bolješić i Krešimir Kos su studenti 2. godine diplomskog studija Ekoinženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.