Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Festival znanosti: život i spavanje, Katarina Ilić

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji
Ljudski mozak je računalo koje neprekidno radi, a odgovorno je za svaki aspekt našeg postojanja: od kretanja, percepcije svijeta oko nas, učenja novih vještina i znanja, komunikacije sa svijetom oko nas do naše osobnosti. Ovo biološko računalo periodički ulazi u stanje mirovanja za vrijeme kojeg dolazi do prekida svih svjesnih aktivnosti, inhibicije voljnih pokreta i oporavka moždanih funkcija. Otprilike trećinu naših života provedemo spavajući. Na ovome predavanju ćemo pokušati odgovoriti na pitanja: čemu služi spavanje, koliko dugo čovjek može izdržati bez spavanja, kako spavaju životinje, treba li spavati s knjigom ispod jastuka prije ispita, koja je poveznica između stresa i spavanja, koja je struktura sna i kako se mijenja tijekom života te konačno živimo li da bismo spavali ili spavamo da bismo živjeli?

Biografija:
Katarina Ilić diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 2013., a 2018. obranila doktorsku disertaciju iz područja neuroznanosti. Suradnica je Laboratorija za molekularnu neurobiologiju i neurokemiju Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Od 2021. je zaposlena na King's College u Londonu (KCL) u sklopu BRAIN centra za neurooslikavanje te je suradnica Sleep and Brain Plasticity Centra pri KCL-u.