Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Karta mojega budućeg svijeta, Miljenko Lapaine

Datum i vrijeme:

Organizacija:
SNIMKE

Vrsta događanja:
VIRTUALNI OBILAZAK

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Nagradu Barbara Petchenik pokrenulo je Međunarodno kartografsko društvo (International Cartographic Association – ICA) 1993. godine kao uspomenu na Barbaru Petchenik, dopredsjednicu toga društva i kartografkinju koja je cijeli život radila s kartama i djecom. Nagrade se dodjeljuju svake druge godine za vrijeme međunarodne kartografske konferencije, po mogućnosti barem jedna za svaki kontinent, s posebnom pažnjom posvećenom dobi djeteta koje je izradilo likovni rad. Ciljevi natjecanja su promoviranje dječjeg kreativnog prikazivanja svijeta u grafičkom obliku, poboljšanje njihove kartografske percepcije i percepcije okoline.

Natjecanje u Hrvatskoj na temu "Karta mojega budućeg svijeta" (A map of my future world) provelo je 2021. godine Hrvatsko kartografsko društvo. U predavanju će biti riječi o propozicijama natječaja i o izboru šest najboljih dječjih likovnih iz Hrvatske koji su bili izloženi u sklopu 30. međunarodne kartografske konferencije u Firenci, 14–18. prosinca 2021.

Posebne čestitke zaslužuju Magda Oswald i njezina mentorica Ines Janevski iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Osijeka. Magda je osvojila 2. mjesto u kategoriji od 9 do 12 godina za svoj Planet budućnosti (The planet of the future). Bravo!

Virtualni obilazak izložbe moguć je na adresi http://www.observo360.com/icadrawingexhibition/.

Svi izlošci mogu se također pogledati na https://vanderkrogt.net/petchenik/.

Biografija:
Miljenko Lapaine studirao je matematiku i diplomirao 1976. god. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer teorijska matematika. Doktorirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. obranivši disertaciju Preslikavanja u teoriji kartografskih projekcija. Profesor je emeritus na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U znanstvenom radu bavi se pretežno primjenom matematike i računalnih znanosti u geodeziji i kartografiji. Sudjelovao je na stotinjak znanstveno-stručnih skupova i objavio više od tisuću članaka u zbornicima radova i časopisima. Osnivač je i predsjednik Hrvatskoga kartografskog društva te član još nekoliko međunarodnih i domaćih društava. Urednik je časopisa Kartografija i geoinformacije.