Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Pasji trn - Ulje života, Sandra Pedisić, Zoran Zorić, Zrinka Čošić, Patricija Čulina, Zdenka Pelaić i Verica Dragović-Uzelac

Datum i vrijeme:

Organizator:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Pasji trn je voće koje se tradicionalno koristi u Kini, Tibetu i Rusiji već više od tisuću godina kod liječenja gastritisa, čira na želucu, srčanih i plućnih tegoba i za njegu kože. Poznato je da ga je mongolski osvajač Džingis Kan davao svojim ratnicima za jačanje imuniteta i brzo vraćanje snage nakon iscrpljujućih bitaka. Na Tibetu su ga prozvali ULJEM ŽIVOTA, a u posljednje vrijeme i u Hrvatskoj sve više zaokuplja pažnju uzgajivača i istraživača. Ulje pasjeg trna sadrži brojne bioaktivne molekule kao na primjer karotenoide, tokoferole, esencijalne i polinezasićene masne kiseline, fitosterole koje su značajne budući da mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje. Međutim te vrijedne molekule su nestabilne i pod utjecajem svjetla, kisika i topline te u uvjetima prerade i skladištenja podložne su degradaciji. Radi očuvanja bioaktivnih molekula u ulju sve više se primjenjuju postupci inkapsulacije ulja kao što je sušenje raspršivanjem kojim se ulje prevodi u prah. Na taj način zaustavlja se oksidacija lipidnih spojeva ulja, produžuje se rok trajanja te se omogućuje daljnja upotreba ulja u proizvodnji funkcionalnih proizvoda i dodataka prehrani. U okviru ove prezentacije predstavit će se proizvodnja praha ulja pasjeg trna primjenom postupka sušenja raspršivanjem.

https://www.youtube.com/watch?v=tKyXugMWmqw

Biografija:

Doc. dr. sc. Sandra Pedisić je zaposlenik Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zadru. Suradnik je na nekoliko znanstveno-istraživačkih i bilateralnih projekata te je autor znanstvenih radova iz područja biološkog potencijala voća, povrća i biljnog materijala. Sudjelovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Doc. dr. sc. Zoran Zorić je zaposlenik Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zadru. Suradnik je na nekoliko znanstveno-istraživačkih i bilateralnih projekata te je autor znanstvenih radova iz područja biološkog potencijala voća, povrća i biljnog materijala. Sudjelovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Dr. sc. Zrinka Čošić je postdoktorand na projektu „Bioprospecting Jadranskog mora“ (ERDF-EU fond) i radi u Laboratoriju za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zadru. Autor je nekoliko znanstvenih radova i aktivno sudjeluje u provođenju projektnih aktivnosti.

Patricija Čulina, mag.ing je doktorand na projektu „Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi'' (Ulaganje u Znanost i inovacije – Prvi poziv; Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.) i radi u zaposlenik Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zadru. Autor je nekoliko znanstvenih radova i aktivno sudjeluje u provođenju projektnih aktivnosti.

Zdenka Pelaić, dipl. ing je doktorand na projektu (HRZZ-IP-2016-06-5343 - Inovativne tehnike u minimalnoj preradi krumpira (Solanum tuberosum) i njegova zdravstvena ispravnost nakon pripreme (IMPROvePOTATO) i radi u zaposlenik Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zadru. Autor je nekoliko znanstvenih radova i aktivno sudjeluje u provođenju projektnih aktivnosti.

Prof.dr.sc. Verica Dragović-Uzelac je voditelj Laboratorija za procese sušenja i praćenje stabilnosti biološki aktivnih spojeva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Sudjeluje u izvođenju nastave više predmeta na PBF-u te je voditelj i suradnik na više znanstvenih, stručnih i tehnologijskih projekata. Autor je brojnih znanstvenih radova pri čemu je sudjelovala na mnogim nacionalnim i međunarodnim znanstvenim skupovima.