Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Život u in vitro ispitivanjima lijeka za primjenu u nos, voditeljice: Anita Hafner, Laura Nižić Nodilo i Mirna Perkušić

Datum i vrijeme:

Organizator:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:
Radionica će započeti kratkom prezentacijom o mogućnostima primjene lijeka u nos, te upoznavanjem s farmaceutskim oblicima lijeka prikladnim za tu namjenu. In vitro ispitivanja biokompatibilnosti i permeabilnosti zauzimaju važno mjesto u ranoj fazi razvoja farmaceutskog oblika lijeka. U radionici će biti prikazano korištenje humane Calu-3 stanične linije u navedenim ispitivanjima. Calu-3 stanična linija simulira fiziološka svojstva epitela sluznice nosa te omogućuje ispitivanje preživljavanja stanica koje su bile izložene novom farmaceutskom obliku kao i predviđanje uspješnosti prolaska lijeka kroz epitelnu barijeru nosne sluznice. Biokompatibilnost, odnosno citotoksičnost farmaceutskog oblika lijeka ispitat će se praćenjem metaboličke aktivnosti stanica. Permeacija lijeka iz farmaceutskog oblika kroz stanični model epitelne barijere pratit će se mjerenjem transepitelnog električnog otpora, te mjerenjem količine djelatne tvari koja je prošla kroz Calu-3 stanični monosloj.

https://www.youtube.com/watch?v=ENphao8slwQ

Biografija:

Anita Hafner

http://www.pharma.unizg.hr/hr/o-nama/djelatnici/anita--hafner,444.html

Laura Nižić Nodilo

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/35094

Mirna Perkušić

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/40700