Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zabavna krivudava povijest astronomije I., Vladis Vujnović

Datum i vrijeme:
subota 7.5.2022., 18:30 - 19:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Sunce je 19 puta dalje od Mjeseca, samo sedam milijuna kilometara - tako su Aristarha 2000 godina prepisivali Hiparh, Ptolemej, Al-Battani, Kopernik i Brahe. Zašto je Brahe ustanovio da Kopernikov svjetski sustav ne valja? Zašto je Herschel vjerovao da ljudi hodaju po Suncu? Dokaz da Hubble nije otkrio ekspanziju svemira.

Biografija:
Vladis Vujnović, fizičar, specijalizirao se u atomskoj spektroskopiji ioniziranih plinova. Na Institutu za fiziku Sveučilišta u Zagrebu utemeljuje Odjel fizike ioniziranih plinova. Na Geofizičkom odsjeku PMF-a inicirao osnivanje Geomagnetskog opservatorija u Lonjskom polju. Predavao na sveučilištima u Hrvatskoj: Osnove atomske fizike, Fiziku ioniziranih plinova, Astronomiju s astrofizikom, Aeronomiju s geomagnetizmom i Fiziku planeta. Držao predavanje i seminare za učenike, nastavnike i građanstvo. Posljednja knjiga: “Zvjezdane vatre dalekog svemira”, Profil, Zagreb 2009. Posijedio je s 45 godina. Svira glasovir.