Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Astrobiologija: znanost o izvanzemaljskom životu, Dario Hrupec

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 18:00 - 18:45

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Kako je nastao i razvio se život? Ima li života drugdje u svemiru? Kakva je budućnost života na Zemlji i izvan nje? Ova tri temeljna pitanja dobro određuju područje interesa nove interdisciplinarne znanosti zvane astrobiologija. Astrobiologija istražuje život kao planetarni fenomen s ciljem razumijevanja temeljne prirode života na Zemlji i moguće drugdje u svemiru. Osim statusa područja i općih smjernica budućih istraživanja u astrobiologiji predavač će komentirati nekoliko popularizacijskih knjiga i znanstveno-fantastičnih romana na temu (inteligentnog) života u svemiru.

Biografija:

Dario Hrupec docent je na Odjelu za fiziku Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fiziku je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom koja je dio astročestične fizike. Član je međunarodne kolaboracije MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov Telescopes), čiji su Čerenkovljevi teleskopi smješteni na kanarskom otoku La Palmi, i međunarodne kolaboracije CTA (Cherenkov Telescope Array), čiji se teleskopi grade na La Palmi i Paranalu. Autor je više srednjoškolskih udžbenika iz fizike te dviju znanstveno-popularizacijskih knjiga: "Protiv nadnaravnoga" i "Ažurirani svemir". Prirodnu znanost redovito popularizira i promovira na nekoliko mrežnih portala, a uime Hrvatskog prirodoslovnog društva godinama uređuje i vodi ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja "Priroda uživo".

https://dariohrupec.org/