Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Voćnjaci zajednica, voditeljica: Kristina Batelja Lodeta, sudionik: Dario Jemrić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 13:30 - 14:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:

Voćnjak zajednice je voćnjak koji dijeli i brine o njemu neka zajednica. Nalazi se na javno dostupnim područjima poput javnih zelenih prostora, parkova, škola. Takvi voćnjaci su zajednički resurs i njima se ne upravlja radi osobne ili poslovne dobiti.

Zajednički voćnjaci se sade iz više razloga. Oni povećavaju pristup javnosti zdravom, organskom voću - posebno u područjima gdje si stanovništvo ne može priuštiti zdravu, svježu hranu. Mlade uče odakle im hrana. Omogućuju običnim ljudima da razviju vještine uzgoja organskih voćaka. I oni mogu od običnog parka ili zelene površine napraviti društveni centar, gdje se stanovnici zajedno dobrovoljno brinu za stabla i beru. Zajednički voćnjaci također su mjesto druženja. Mnoge grupe organiziraju festivale žetve i cvjetanja, događaje prešanja jabukovače, radionice konzerviranja i još mnogo toga.

Biografija:

Doc. dr. sc. Kristina Batelja Lodeta

Diplomirala 2001. godine na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Zapošljava se 2004. godine u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu. Akademski stupanj magistra znanosti (područje prirodnih znanosti, polje biologija-ekologija) stječe 2005. godine, a akademski stupanj doktorice znanosti (područja prirodne znanosti, polje biologija- grana biokemija i molekularna biologija) 2011. godine na Sveučilištu u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet. Na Sveučilištu u Zagrebu, Agronomski fakultet radi od 2012. godine. Suradnica je na modulima 'Voćarstvo 2' 'Mediteransko voćarstvo', 'Kontinentalno voćarstvo' i 'Rasadničarstvo voćarskih kultura'. Nositelj je modula 'Organsko biološki uzgoj voća'.

Dario Jemrić, ing. hort.

Dario Jemrić apsolvirao je 2000. godine na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, smjer VOP. Na istom fakultetu završava dodiplomski studij smjera Hortikultura 2018.godine i stječe zvanje inžinjera hortikulture. Zapošljava se 2003. godine u GKTD Ivanj d.o.o. kao Voditelj objekta komunalne infrastrukture. Zapošljava se u TD Baška d.o.o. 2016. godine kao Voditelj odjela za održavanje površina zelenila, a 2018. postaje Član Uprave TD Baška d.o.o. Od 2019. godine zaposlen je u Pesja d.o.o. kao Voditelj komunalne službe, odjel hortikulture. Od 2003. godine bavi se uređenjem i održavanjem javnih i privatnih površina zelenila u mjestima rada te vodi tečajeve hortikulture pri Narodnom učilištu Rijeka i radionice o uzgoju i održavanju drena pri Društvenom centru Drenova.