Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Piretrini iz dalmatinskog buhača: od Lavoslava Ružičke do suvremenih ekoloških i kemijskih insekticida, Martina Grdiša, Nina Jeran, Aleksandar Mešić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 12:00 - 12:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Potaknuti 135. godišnjicom rođenja hrvatskog nobelovca, kemičara Lavoslava Ružičke, prisjećamo se njegovog doprinosa poznavanju kemijske strukture piretrina - insekticidnih spojeva iz biljke dalmatinskog buhača. Dalmatinski buhač je endemska vrsta jadranske obale i otoka te je na tom području tradicionalno korišten kao prirodni insekticid u kućanstvima i poljoprivrednim sustavima, bez štetnog utjecaja na ljude. Otkrivanje strukture piretrina omogućilo je razvoj ekološki prihvatljivih pesticida, a njihova kemijska modifikacija razvoj sintetskih pesticida - piretroida. Razvojem svijesti o potrebi korištenja ekološki prihvatljivih rješenja u poljoprivredi, danas je piretrin jedan od vodećih prirodnih insekticida u ekološkoj poljoprivredi, uz razvoj modernih rješenja njegove primjene.

Biografija:

Izv. prof. dr. sc. Martina Grdiša zaposlena je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Unutar znanstvene djelatnosti bavi se istraživanjima vezanim uz ljekovito i aromatično bilje, genetsku i biokemijsku raznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja te očuvanje biljnih genetskih izvora.

Dr. sc. Nina Jeran je biologinja zaposlena na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu. Unutar znanstvene djelatnosti posljednjih godina bavi se istraživanjima vezanim uz primjenjenu botaniku, posebno biokemijsku i genetsku raznolikost ljekovitog i aromatičnog bilja.

Dr.sc. Aleksandar Mešić je redoviti profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U nastavnom i istraživačkom radu bavi se fitofarmacijom, aplikacijom pesticida (https://tehnika.lzmk.hr/pesticidi-2/) i urbanom entomologijom.