Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zgrade 2.0 – Pametne zgrade za pametne gradove, Tea Žakula, Nikola Bađun, Borut Omerzo

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji:
Ljudi 90% svog vremena provode u zatvorenim prostorima, a u 21. stoljeću i dalje postoje zgrade koje nas čine bolesnima. Za postizanje adekvatnih životnih uvjeta u zgradama troši se čak 40% energije u svijetu. S obzirom na utjecaj ogromne potrošnje energije na klimatske promjene nužno je poduzeti korake koji vode smanjenju potrošnje i negativnih utjecaja na okoliš. Upravo se iz tog razloga tehnološki napredak sadašnjosti bazira na održivosti i učinkovitosti („Make it efficient“), naspram povijesnim naporima baziranih na funkcionalnosti („Make it work“) i dostupnosti („Make it affordable“). Jednako kao pametni mobiteli i električni automobili, pametne zgrade budućnosti koristit će autonomne i inteligentne sustave koji nastoje zadovoljiti želje i potrebe korisnika uz održavanje pozitivnog suživota s okolišem. Međutim, moderne tehnologije nisu jedino rješenje za sve energetske probleme već je odgovore moguće pronaći u prirodi i tradicionalnoj arhitekturi.

Biografija:

Profesorica Tea Žakula voditeljica je Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Surađuje s brojnim domaćim i međunarodnim institucijama na temama pametnih i niskougljičnih zgrada te računalnih simulacija energetskih sustava. Doktorirala je na MIT-u (SAD), s glavnom specijalnošću iz područja energije te sekundarnom iz područja poslovanja. Uz rad u akademiji, recenzentica je za ugledne međunarodne časopise, vanjska je stručnjakinja Europske Komisije za evaluaciju Horizon projekata te članica Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju. Profesorica Žakula također je bila specijalna savjetnica ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te članica nekoliko radnih tijela u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nikola Bađun mlađi je istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je s najvećom pohvalom (Summa cum laude) i medaljom Fakulteta 2020. godine te iste godine upisao doktorski studij. Područje istraživanja su mu primjena novih tehnologija u pametnim zgradama, napredne metode upravljanja, računalno modeliranje te razvoj algoritama umjetne inteligencije.

Borut Omerzo mlađi je istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2020. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu s velikom pohvalom (magna cum laude) na preddiplomskom i diplomskom dijelu studija. Danas je mlađi istraživač na istom fakultetu gdje se bavi energetskim rješenjima u zgradarstvu koja uključuju pametne tehnologije. Trenutno se bavi istraživanjima u Laboratoriju za energetsku učinkovitost vezanim za širenje aerosola u prostoru s obzirom na tip ventilacije.