Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

„Život“ poslije života… Život fosila, Katarina Krizmanić i Nediljka Prlj Šimić

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 11:45 - 12:45

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Život na Zemlji započeo je prije milijardu godina i prolazio je kroz mnoge mijene koje se mogu pratiti od razvoja najjednostavnijih do najsloženijih organizama. Varijabilnost organizama tijekom vremena odraz su evolucije i prilagodbe, a fosili predstavljaju okamenjene stadije tih procesa. Daljnji „život“ fosila uvjetovan je različitim faktorima. O tome hoće li ostati zauvijek zarobljeni u stijeni u prirodi ili biti pronađeni, uspješno ekstrahirani i pohranjeni u muzejsku zbirku ili pak biti ugrađeni u neku građevinu ovisi njihova buduća sudbina.

Biografija:
Katarina Krizmanić i Nediljka Prlj Šimić, muzejske savjetnice, više od trideset godina rade na poslovima kustosa u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Voditeljice su nekoliko značajnih zbirki iz geološko-paleontološkog fundusa. Autorice, kooautorice i stručne suradnice su na brojnim izložbama te autorice i kooautorice niza stručnih i znanstvenih radova.