Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Anomalije periodnog sustava elemenata, Nenad Raos

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 16:00 - 17:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Mala dvorana

Detalji:
Mendeljejev je sastavio periodni sustav elementata po načelu porasta atomskih težina (relativnih atomskih masa). Pri tome je uočio da se neki kemijski elementi ponašaju anomalno, tj. da imaju manju atomsku masu od svoga prehodnika (Mr(Te) = 128, Mr(I) = 127). Taj je problem razrješen tek mjerenjem naboja atomske jezgre i otkrićem izotopa. Na predavanju će biti riječi o načelima izgradnje periodnog sustava prema Mendeljejevu i prema modernoj atomskoj teoriji. Posljedica izgradnje periodnog sustava prema relativnim atomskim masama dovelo je Mendeljejeva do predviđanja postojanja elemenata lakših od vodika, koji – razumije se – nikad nisu otkriveni.

Biografija:
Nanad Raos je kemičar, znanstveni savjetnik u trajnome zvanju, sada u mirovini. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Napisao je preko 2.000 znanstveno-popularnih članaka. Autor je 13 znanstveno-popularnih knjiga i sedam izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Sedam je godina uređivao časopis Prirodu, a sada piše redovite priloge na mrežne stranice Bug online te članke za časopis Čovjek i svemir. Dobitnik je Državne godišnje nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti 2003. godine.