Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

DNA – molekula života, voditeljice: Martina Podnar Lešić, Petra Šparica i Renata Brezinščak

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 12:00 - 14:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Dugačka, tanka DNA nit isprepliće sav život na Zemlji, od najjednostavnijih bakterija sve do nas ljudi. U njoj skrivena tajna šifra od samo 4 različita slova kodira razvoj i funkciju svih živih bića. Kroz slaganje divovske slagalice, mozgalica i bojanki, te izrade DNA narukvica i DNA modela prema realnim sljedovima različitih životinjskih vrsta sudionici će se upoznati sa strukturom DNA molekule. Za one koji žele znati više, putem interaktivnog DNA info-pulta bit će ponuđeni brojni sadržaji koji na znanstveno-popularan način obrađuju strukturu i ulogu DNA molekule te molekularno-genetička istraživanja.

Biografija:

Viša kustosica, doc. dr. sc. Martina Podnar Lešić, viša znanstvena suradnica, diplomirala je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu (PMF) te doktorirala 2005. Od 1997. zaposlena je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Zagreb. U Muzeju je sudjelovala u osnivanju Zbirke tkiva za genetičke analize i uspostavljanju DNA laboratorija u kojem provodi molekularno-genetičke i bioinformatičke analize za potrebe znanstvene i stručne obrade muzejske građe, znanstvenih projekata i stručnih studija. Autorica je koncepcije nagrađene pedagoško-edukativne radionice "CSI HPM - Zločin u kokošinjcu”. Nositelj je i izvođač kolegija Molekularna arheogenetika te Molekularna evolucija (FF i PMF Sveučilišta u Zagrebu). Područje znanstvenog interesa joj je filogenija, filogeografija i molekularna sistematika.

Petra Šparica, dipl.ing. geologije, zaposlena kao muzejska pedagoginja u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Voditeljica je Službe zajedničkih poslova. Obavlja redovite poslove za organizirane grupe posjetitelja, aktivno sudjeluje u organizaciji i realizaciji muzejskih pedagoških programa kao što su stručne i kreativne radionice u muzeju i izvan njega. Samostalno je osmislila uspješne programe za djecu i mlade.

Renata Brezinščak, dipl. Ing. geologije, muzejska savjetnica za geologiju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Radi na programima za posjetitelje muzeja te na programima predstavljanja muzeja, njegove djelatnosti, građe i izložbi. Surađuje s brojnim obrazovnim i kulturnim ustanovama na promicanju muzeja i geološke struke, kroz likovne i istraživačke radionice, predavanja, izložbe za djecu i mlade itd.