Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Ako voliš stanicu, tkivo il' organ, uključit ćemo te u naš opaki plan!, voditeljice: Ana Huđek Turković i Ksenija Durgo

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 10:30 - 11:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Na ovoj radionici pobliže ćemo se upoznati sa mogućnostima rukovanja stanicama kao sastavnim dijelom našeg tijela. Saznati ćemo kako ih izolirati, uzgojiti u uvjetima izvan živog organizma te koja sve zanimljiva istraživanja možemo raditi na njima. Da ne bi sve ostalo na riječima, sudionici će probati koristiti aparaturu za rad u laboratoriju za staničnu kulturu. Također, uz pomoć zabavnog kviza, utvrdit ćemo znanje stečeno na radionici. Dođite, zabavite se i naučite nešto novo s nama!

Biografija:

Ana Huđek Turković je asistentica i student doktorskog studija na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nagrade Fakulteta za objavljeni znanstveni rad u najbolje rangiranom časopisu u 2020. godini u području Biotehnologije. Koautor je 7 znanstvenih radova citiranih u Current Contents i Science Citation Index bazama, a sudjelovala je aktivno na 15 međunarodnih kongresa. Član je nekoliko znanstvenih društava, a 2021. godine bila je član organizacijskog odbora Hrvatskog toksikološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem. Njezin znanstveni interes vezan je za „in vitro“ istraživanja na staničnim linijama.

Ksenija Durgo je redovna profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je predsjednica organizacijskog odbora Hrvatskog toksikološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem, član organizacijskog odbora Kongresa europskog društva za okolišnu mutagenezu te član organizacijskog odbora kongresa Hrvatskog genetičkog društva. Također, član je nekoliko nacionalnih i internacionalnih društava. Znanstveni i istraživački interes vezan je za utvrđivanje mehanizama genotoksičnosti kontaminanta iz okoliša te bioaktivnih spojeva prisutnih u hrani. Bavi se određivanjem antioksidativnog, prooksidativnog djelovanja te mehanizama uključenih u antioksidacijski/prooksidacijski odgovor fitokemikalija koristeći različite biološke test sustave. Koautor je 50 znanstvenih radova citiranih u Current Contents i Science Citation Index bazama, a rezultate rada predstavila je na 40 međunarodna kongresa.