Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Nuklearna energija, voditelji: Luka Romac, Paulina Dučkić i Ivo Žarković, Hrvatsko nuklearno društvo i Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 10:00 - 13:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
Stalni postav

Detalji:

Na radionici Nuklearna energija posjetitelji će se moći upoznati sa nuklearnim reaktorom i nuklearnim gorivom. Moći će sami pokrenuti nuklearni reaktor na simulatoru i proizvesti električnu energiju iz nuklearnog goriva. Posjetitelji će također moći izmjeriti radioaktivno zračenje raznih predmeta, a mogu i ponijeti svoje predmete čije zračenje bi htjeli izmjeriti. Na radionici će posjetitelji imati priliku upoznati se sa Electricity map web aplikacijom preko koje se može pratiti "live" emisije CO2 većine država u svijetu, te preko web aplikacije saznati sve o radioaktivnom otpadu u Hrvatskoj.

Biografija:

Luka Romac diplomirao je elektrotehniku i informacijsku tehnologiju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu 2011. pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Zdenka Šimića s radom "Obrada, analiza i prikaz podataka mjerenja vjetra za istraživače". Nakon završetka studija zapošljava se u Nuklearnoj elektrani Krško. Uspješno je završio školovanje na Institutu Jožef Štefan u Ljubljani, a koje uključuje osnove teorije nuklearne tehnologije i sistema nuklearne elektrane. Od 2014. radi u odjelu elektro-održavanja kao vodeći inženjer za glavni električni generator, glavne dizel generatore te srednje naponske elektromotore. Sudjelovao je na različitim vrstama radionica u Sjedinjenim Američkim Državama i u Europi vezanim za područje održavanja vitalnih komponenti nuklearne elektrane, te na više međunarodnih konferencija. Član je Hrvatskog nuklearnog drušva i predsjednik Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva.

Paulina Dučkić je od 2015. zaposlena na FER-u. Doktorirala je 2018. godine u području nuklearne energetike. Osim u nastavi, sudjeluje i u komercijalnim projektima za Nuklearnu elektranu Krško. U razdoblju od 2018. do 2020. bila je predsjednica Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva. Član je Upravnog odbora Hrvatskog nuklearnog društva.

Ivo Žarković je zaposlen u Nuklearnoj elektrani Krško na mjestu sistem inženjera u odjelu Proizvodnje. Radio je kao operator u glavnoj kontrolnoj sobi nuklearne elektrane i posjeduje licencu za glavnog operatera reaktora. Član je Mreže mlade generacije Hrvatskog nuklearnog društva preko koje sudjeluje u aktivnostima promocije nuklearne energetike.