Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Geodezijom do blaga, voditelji: Mladen Zrinjski, Krunoslav Špoljar, Kristina Matika, Antonio Tupek i Đuro Barković

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 10:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji
Cilj je interaktivne tematske radionice ''Geodezijom do blaga'' među sudionicima školskog uzrasta popularizirati geodeziju kao znanost i struku. Kroz tematski kviz znanja, prilagođen djeci školskog uzrasta, bit će prikazani osnovni pojmovi iz područja geodezije. Kviz se sastoji od pitanja s nekoliko ponuđenih odgovora od kojih treba odabrati točan. Osim kviza, sudionici će moći sudjelovati u geodetskoj izmjeri interaktivnih zadataka geodetskim mjernim instrumentima. Također, sudionici će se upoznati s pojmovima, lokacijama, povijesnim ličnostima i važnim objektima (Geodetski fakultet, muzeji, škole, spomenici, ulice, trgovi i dr.) vezanima uz geodeziju na području grada Zagreba. Za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole bit će osigurana tematska bojanka različitih predložaka s motivima geodetskih instrumenata. Geodezija je dio našega svakodnevnog života, samo toga nismo uvijek svjesni.

Biografija:

Mladen Zrinjski rođen je 1972. u Varaždinu. Doktorirao je na Geodetskom fakultetu 2010. s disertacijom ''Definiranje mjerila kalibracijske baze Geodetskog fakulteta primjenom preciznog elektrooptičkog daljinomjera i GPS-a''. Redoviti je profesor na Geodetskom fakultetu i pročelnik Katedre za instrumentalnu tehniku. U znanstvenom radu bavi se geodetskim instrumentima, automatizacijom geodetskih mjerenja, preciznim geodetskim mjerenjima i GNSS-om. Objavio je više od 80 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima znanstveno-stručnih skupova. Član je Hrvatskoga geodetskog društva, Hrvatskoga matematičkog društva, Hrvatskoga kartografskog društva i Hrvatskog društva za geometriju i grafiku.

Krunoslav Špoljar rođen je 7. lipnja 1997. godine u Zaboku. Nakon završene srednje škole Tehničar za računalstvo u Zlataru, 2016. godine upisuje Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Za rad ''Softverska podrška za obradu geodetskih mjerenja'' nagrađen je Rektorovom nagradom. Nakon završetka diplomskog studija 2021. godine, zapošljava se na radnom mjestu asistenta na Geodetskom fakultetu, na Katedri za instrumentalnu tehniku.

Kristina Matika rođena je 22. prosinca 1993. godine u Bjelovaru. Nakon završene srednje škole Gimnazija Bjelovar, 2012. godine upisuje Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je 2017. diplomirala. Nakon kratkog rada u privatnom sektoru, 2018. godine zapošljava se na radnom mjestu asistentice na Geodetskom fakultetu, na Katedri za instrumentalnu tehniku.

Antonio Tupek rođen je 12. kolovoza 1992. godine u Zagrebu. Osnovno školu pohađao je u Gornjoj Stubici, a srednju Geodetsku tehničku školu u Zagrebu. Godine 2016. diplomirao je na Geodetskom fakultet Sveučilišta u Zagrebu, na usmjerenju Geodezija. Nakon diplome kratko je vrijeme radio u privatnom sektoru, a od 2018. godine zaposlen je na radnom mjestu asistenta na Geodetskom fakultetu, na Katedri za instrumentalnu tehniku.

Đuro Barković rođen je 1963. u Bizovcu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao je na Geodetskom fakultetu. Redoviti je profesor u trajnom zvanju na Geodetskom fakultetu i pročelnik Katedre za zemljomjerstvo. Voditelj je Laboratorija za mjerenja i mjernu tehniku Geodetskog fakulteta. Objavio je više od 80 znanstvenih radova u časopisima i zbornicima znanstveno-stručnih skupova. Područje njegova znanstvenog interesa su geodetske metode mjerenja, precizna geodetska mjerenja, ispitivanja i umjeravanja geodetskih instrumenata i pribora. Član je Hrvatskoga geodetskog društva i predsjednik je TO 172 Optika i optički instrumenti pri Hrvatskom zavodu za norme.