Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Život jednog kruha, voditeljice: Bojana Voučko, Duška Ćurić, Dubravka Novotni, Nikolina Čukelj i Lidija Drobac

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 10:00 - 10:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji
Kruh je hrana koju većina ljudi jede svaki dan i on nam daje nam energiju. Različite vrste kruha se razlikuju po obliku, boji, okusu, mirisu i teksturi. Svaki kruh se proizvodi iz žitarica koje se melju u brašno a koje pomiješano s vodom daje tijesto. Ovisno o tome koja se žitarica koristi (npr. pšenica, heljda, kukuruz, zob, raž), proizvodi se kruh različitih osobina i sastava. Osim brašna i vode, za zamijesiti tijesto još su potrebni kvasac i sol a može se upotrebljavati i druge sastojke. Pečenjem tijesta dobiva se svježi, mekani, topli kruh koji se mijenja tijekom stajanja. Nepojeden kruh će se stajanjem stvrdnuti ili upljesniviti, ovisno o načinu na koji ga se čuva. Ako je otvrdnuo, i dalje se može koristiti npr. za proizvodnju krušnih mrvica ili hrane za životinje. Cilj ove radionice je upoznati se sa životom jednog kruha - od žitarica, preko brašna i tijesta, do svježeg i starog kruha. Dođi i nauči s nama kako izgleda život jednog kruha!

Biografija:

Duška Ćurić

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_zitarica/duska_curic

Dubravka Novotni

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_zitarica/dubravka_novotni

Nikolina Čukelj

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_zitarica/nikolina_cukelj_mustac

Bojana Voučko

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_zitarica/bojana_voucko

Lidija Drobac

http://www.pbf.unizg.hr/zavodi/zavod_za_prehrambeno_tehnolosko_inzenjerstvo/laboratorij_za_kemiju_i_tehnologiju_zitarica/lidija_drobac