Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Stvarajmo 3D, voditelji: Mislav Tujmer, Ana Pilipović i Bruno Krajačić

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 12:00 - 13:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Radionica bi bila namijenjena prvenstveno mlađoj populaciji, ali i svima ostalima zainteresiranima. Tematski je vezana za aditivne proizvodne postupke, odnosno demonstraciju postupka taložnog srašćivanja (FFF/FDM) na pisaču opremljenom sustavom za tiskanje materijala više boja (Prusa MMU2). Ovakav način izrade s više boja u jednom ciklusu je do sada bio dostupan samo na industrijskim skupim strojevima za aditivnu proizvodnju, te bi na radionici približili i pokazali ovu mogućnost i na low-budget 3D pisačima. Na radionici bi objasnili navedeni postupak izrade, materijale koji se najčešće primjenjuju te prokomentirali prednosti i nedostatke tehnologije, a izradom i dijeljenjem atraktivnih predmeta (privjesci sa simbolima poznatih superheroja poput Iron mana) nastojali približiti princip aditivne proizvodnje mlađoj populaciji. Uz tehnologiju taložnog očvršćivanja na Festivalu znanosti bi pokazali i nekoliko modela izrađenih drugim aditivnim postupcima te ih ukratko komentirali.

Biografija:

Mislav Tujmer rođen 16.4.1991. u Zagrebu, diplomirao na konstrukcijskom smjeru (usmjerenje motori i vozila) na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Od studenog 2021. zaposlen kao asistent na Katedri za preradu polimera i drva, Zavoda za tehnologiju, Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Student prve godine doktorskog studija naprednih proizvodnih tehnologija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Znanstveni interesi obuhvaćaju postupke prerade polimera, aditivnu proizvodnju i kompozitne materijale.

Ana Pilipović rođena je 14.10.1980. u Zagrebu. Doktorirala je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 2012. na temu aditivne proizvodnje (eng. additive manufacturing, 3D printing). Od siječnja 2008. godine radi na Katedri za preradu polimera i drva, Zavoda za tehnologiju, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Do sada je sudjelovala na 12 međunarodnih i domaćih projekata i objavila je kao autor ili koautor preko 200 znanstvenih i stručnih radova u raznim časopisima i u zbornicima radova u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je stipendije od Hrvatske zaklade za znanost, koju je odradila na Fakulteti za strojništvo, Maribor. Dobitnica je nagrade za mlade znanstvenike Vera Johanides za 2014. godinu Hrvatske Akademije Tehničkih Znanosti – HATZ na području aditivne proizvodnje.

Bruno Krajačić rođen je 1994. godine u Karlovcu gdje je završio srednju tehničku školu. Potom seli u Zagreb gdje na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu završava preddiplomski studij strojarstva, smjer proizvodno strojarstvo. Trenutno na istom veleučilištu radi specijalizaciju iz područja ekotehnologija u sklopu diplomskog studija strojarstva. Poseban stručni interes su mu ljevarstvo i prerada polimera.