Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Život u kapljici eteričnog ulja, voditeljice: Mateja Mervić, Lejsa Jakupović, Tea Petković i Katarina Rajkovača

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 10:00 - 10:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Eterična ulja su tekući aromatični biljni produkti koji sadrže velik broj kemijskih spojeva. Pomažu biljkama da privuku kukce za oprašivanje te im omogućuju zaštitu od biljojeda i pojedinih mikroorganizama. Eterična ulja upotrebljavaju se u tradicionalnoj medicini već stoljećima, a prvi zapisi o njihovoj primjeni potječu još iz vremena drevnog Egipta, Indije, Kine, Grčke i Rima. Kako se eterično ulje izolira iz biljaka, kako otkriti njegove sastavnice i za što se sve danas koristi, saznajte na prezentaciji.

Biografija:
Autorice predavanja, Lejsa Jakupović, mag. pharm., Mateja Mervić, mag. pharm., Tea Petković, mag. nutr. i Katarina Rajkovača, mag. chem. zaposlene su na Zavodu za farmakognoziju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njihov znanstveno-istraživački, stručni i nastavni rad usmjeren je na prirodne ljekovite tvari, njihov fitokemijski sastav i biološko djelovanje.