Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

50 Godina Opservatorija Hvar, voditelji: Mateja Dumbović, Jaša Čalogović, Paul Geyer, Suresh Karuppiah, Karmen Martinić, Filip Matkovic, Opservatorij Hvar, Hrvatsko astronomsko društvo

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 15:00 - 16:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Opservatorij Hvar ove godine navršava 50-tu obljetnicu postojanja i proučavanja Sunca - naše najbliže zvijezde, koja osigurava ŽIVOT na Zemlji. Kroz demonstracije zaposlenika Opservatorija Hvar upoznat ćemo kako se Sunčeva svijetlost zapravo sastoji od različitih boja, kako je Sunce zapravo jedan veliki magnet, te kako poslati raketu u Svemir da istražuje Sunce.

https://oh.geof.unizg.hr/index.php/hr/edukacija/264-fz2022

Biografija:

Mateja Dumbović je doktorirala 2015. godine u Zagrebu te se potom usavršavala u Austriji i Njemačkoj, a od 2019. zaposlena je kao znanstvena suradnica na Opservatoriju Hvar. Bavi se istraživanjem različitih vidova utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemlju i međuplanetarni okoliš.

Jaša Čalogović doktorirao je 2014. godine u Zagrebu, a od 2018. zaposlen je kao znanstveni suradnik na Opservatoriju Hvar. Bavi se istraživanjem različitih vidova utjecaja Sunčeve aktivnosti na Zemlju i međuplanetarni okoliš.

Paul Geyer diplomirao je fiziku 2021. godine u Grazu, a trenutno je doktorand na projektu Hrvatske zaklade za znanost „Interaction of COronal HOles and Solar Storms (ICOHOSS)“ pod mentorstvom dr. sc. Mateje Dumbović.

Suresh Karuppiah doktorirao je 2019. u Madurai-ju te se potom usavršavao u SAD-u. Od 2022 zaposlen je kao poslijedoktorand na projektu Hrvatske zaklade za znanost „Interaction of COronal HOles and Solar Storms (ICOHOSS)“ pod mentorstvom dr. sc. Mateje Dumbović.

Karmen Martinić diplomirala je geofiziku 2020. godine u Zagrebu, a trenutno je doktorandica na projektima EU H2020 SOLARNET te „Interaction of COronal HOles and Solar Storms (ICOHOSS)“ pod mentorstvom dr. sc. Bojana Vršnaka.

Filip Matković diplomirao je fiziku 2021. godine u Zagrebu, a trenutno je doktorand na projektu Hrvatske zaklade za znanost „Millimeter and Submillimeter Observations of the solar Chromosphere with ALMA (MSOC)“ pod mentorstvom dr. sc. Romana Brajše.

(saznajte više o nama na službenim stranicama Opservatorija Hvar www.oh.geof.unizg.hr).