Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Značaj tla i vode za život šume, voditeljice: Tamara Jakovljević, Lucija Lovreškov i Renata Tubikanec

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 13:30 - 14:00

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
Velika dvorana

Detalji:
Tlo je jedan od najvećih i najznačajnijih prirodnih resursa čovječanstva. Neprestano se mijenja u prirodnim ciklusima održavajući povoljnu strukturu i oslobađajući hranjive elemente neophodne za život drveća. Klimatske promjene i onečišćenje utječu na promjenu sastava tla i na dostupnost vode. Dobra opskrbljenost vodom potrebna je za rast drveća. Ona je neophodna za zdravlje cijelog sustava. Biljke najveći dio vode i hranjivih tvari uzimaju korijenom iz tla, ali mogu usvajati i listom i drugim organima. Otkrijmo različite vrste tla. Otkrijmo kako se skuplja kiša u šumi, što se nalazi u njoj i kakva može biti.

Biografija:

Dr. sc. Tamara Jakovljević diplomirala i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2010 godine. Znanstvena je savjetnica na Zavodu za ekologiju šuma i voditeljica laboratorija za fizikalno-kemijska ispitivanja biljnog materijala, tla i vode. Znanstveni i stručni interes joj je utjecaj atmosferskih onečišćenja na šumske ekosustave i fizikalno-kemijske analize tla, biljnog materijala i vode.

Lucija Lovreškov diplomirala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu 2015. godine. Asistentica je na Zavodu za ekologiju šuma pod mentorstvom dr.sc Tamare Jakovljević.

Renata Tubikanec, viši laborant u Laboratoriju za fizikalno-kemijska ispitivanja s 29 godina staža na ispitivanju tla, biljnog materijala i vode.