Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Identifikacija risova pomoću fotozamki,
voditeljice Silvia Blašković i Ira Topličanec

Datum i vrijeme:

Organizator:
Veterinarski fakultet, Heinzelova ulica 55

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
opća populacija, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
Online

Detalji:

Zahvaljujući činjenici da svaka jedinka risa ima specifičnu pigmentaciju krzna, znanstvenici mogu raspoznati svakog risa na temelju broja i rasporeda pjega na istoj strani tijela životinje. U okviru prezentacije posjetitelji se mogu upoznati sa stanjem risje populacije na području Dinarida te više o našoj ulozi u spašavanju risje populacije te kako prepoznajemo pojedinog risa.

https://www.youtube.com/watch?v=UINUBWxaCOg

Biografija:

Silvia Blašković

Upisala je studij na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine. Za vrijeme studija sudjelovala je u znanstvenim istraživanjima te pisala znanstvene radove od kojih je jedan nagrađen Rektorovom nagradom 2020. godine. U aktivnosti međunarodnog LIFE Lynx projekta uključena je od njegovog samog početka, gdje se bavila fotoidentifikacijom risova te je i diplomirala na temi brojnosti risova na području Velebita. Danas je zaposlena kao doktorandica na Veterinarskom fakultetu, na Zavodu za veterinarsku biologiju u sklopu navedenog projekta.