Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kemija na državnoj maturi: ZA ili PROTIV?,
voditelj: Dario Dabić, Klaudija Ivanković i Željka Ćurić

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 9:30 - 10:45

Organizator:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Trg Marka Marulića 20

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija:
Velika predavaonica MKV-20

Detalji:

Neosporna činjenica je da je državna matura iz kemije stresni događaj za mnoge maturante. No je li državna matura iz kemije nešto zbilja tako veliko i važno? Kakvi zadaci dolaze i koliko su oni relevantni nakon upisa na neki kemijski fakultet, a koliko nakon fakulteta, posebno u realnom sektoru? Može li student nakon završenog fakulteta imati problema sa zadacima na maturi ili je to za njega „mačji kašalj“? Prolaze li bolje oni strogi profesori ili oni koji popuštaju? Na ovom predavanju bit će i dio vremena posvećen temeljnim pitanjima iz kemije kako bi svaki učenik (posebno maturant) mogao provjeriti svoje znanje iz kemije. Poželjno je aktivno sudjelovanje kroz povremeno odgovaranje na pitanja. Svi zainteresirani će dobiti pitanja za provjeru znanja.

Biografija:

Dario Dabić

Rođen je Slavonskom Brodu gdje završava opći smjer Gimnazije Matija Mesić. Nakon završetka preddiplomskog i diplomskog studija kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zapošljava se na Zavodu za analitičku kemiju FKIT-a te upisuje doktorski studij Kemijsko inženjerstvo i primijenjena kemija na FKIT-u koji završava 2020. Znanstveno se bavio određivanjem i praćenjem sudbine (fotolitička i hidrolitička razgradnja, sorpcija, toksičnost) farmaceutskih aktivnih tvari i njihovih razgradnih produkata. Trenutno radi kao aplikacijski inženjer na kromatografskim i spektrometrijskim tehnikama (LC, GC, MS) za Agilentove instrumente u AlphaChromu, d.o.o.

 

Klaudija Ivanković

Rođena je 6. svibnja 1994. godine u Kiseljaku (BiH). Po završetku V. gimnazije u Zagrebu, upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije gdje je završila preddiplomski studij Kemija i inženjerstvo materijala i diplomski studij Primijenjene organske kemije, a za vrijeme kojeg je provela 6 mjeseci u Danskoj u sklopu Erasmus+ Trainership programa. Trenutno je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković u sklopu HRZZ projekta Pharma-Risk, a 2020. upisala je doktorski studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Za vrijeme studiranja radila je kao demonstrator na Zavodima organske, fizikalne i analitičke kemije, bila je stipendistica Grada Zagreba u kategoriji izvrsnosti, dobila je Rektorovu nagradu za znanstveni rad, pohvalu Cum Laude za akademski uspjeh te je aktivno sudjelovala u popularizaciji znanosti kroz različite radionice poput Otvorenih dana, Festivala znanosti i Prirodoslovna lepeza za mlade znanstvenike.

 

Željka Ćurić
Studentica je 3.godine prediplomskog studija Kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Završila je opći smjer Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Sudjelovala je sa posterskim priopćenjem na međunarodnom kongresu “International Conference on Micromachines and Application 2021”. Trenutno radi na eksperimentalnom dijelu završnog rada pod mentorstvom prof.dr.sc. Brune Zelića sa Zavoda za reakcijsko inženjerstvo i katalizu.