Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Čarobni svijet mikroorganizama,
voditeljice: Dajana Kučić Grgić, Martina Miloloža, Marijana Vidaković i Kristina Bule

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Trg Marka Marulića 19

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Zavod za industrijsku ekologiju

Detalji:

Pored životinja i biljaka, mikroorganizmi predstavljaju najraznovrsniju grupu živih bića na Zemlji. Tom svijetu pripadaju bakterije, gljive, alge protozoe, virusi i drugi organizmi različiti po svojoj građi i životnim aktivnostima. Većina mikroorganizama je malih dimenzija. Mikroorganizmi su najstariji stanovnici Zemlje i predhodnici su svih živih organizama. Moglo bi se reći da su rasprostranjeni u svim životnim sredinama i klimatskim zonama, u zraku, vodi i tlu.

Na površini tijela čovjeka, životinja, biljaka i drugih predmeta koji nas okružuju, mnoge vrste mikroorganizama su redovni stanovnici. Njihovo prisustvo se bilježi svuda osim u zatvorenim biološkim sistemima kao što su krvotok i fiziološki aktivna tkiva životinja i biljaka.

Ove godine u sklopu Festivala znanosti na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zavodu za industrijsku ekologiju promatrat ćemo mikroorganizme iz dječje perspektive. Radionica će se bazirati na upoznavanju mikroorganizama koji nas okružuju, kakve su boje, gdje rastu, dali se kreću, kako ih uzgojiti, kakve su boje podloge na kojima ih uzgajamo, da li ih možemo obojiti da ih lakše prepoznamo? Djeca će imati priliku mikroskopirati mikroorganizme koji rastu na pokvarenom voću, povrću, u šumi i dr. Koristiti će mikroskop pomoću kojeg će mikroskopirati mikroorganizme raznih boja, peteljku lista, ljusku luka, kose i dr. Što više reći? Posjetite nas i upoznajte čarobni svijet mikroorganizama.

Biografija:

Dajana Kučić Grgić

link: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=325141

Doc.dr.sc. Dajana Kučić Grgić, rođena je 4. prosinca 1986. u Rijeci. Završila je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, a od 2011. zaposlena je u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U prosincu 2014. godine je doktorirala, a u rujnu 2018. izabrana je u nastavno-znanstveno zvanje docenta.  Dajana Kučić Grgić sudjeluje u znanstveno-istraživačkom radu u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta u sklopu domaćih i EU projekta te u vidu stručnih suradnji. U vremenu od 2011. do sad objavila je preko 30-ak znanstvenih radova, sudjelovala na raznim domaćim i međunarodnim Skupovima.

 

Martina Miloloža

link: https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Milolo%C5%BEa,%20Martina|text|author

Martina Miloloža, mag. ing. oecoing., rođena je 19. siječnja 1995. u Osijeku. Završila je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, studij Ekoinženjerstvo. Zaposlena je na Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Martina Miloloža sudjeluje u znanstveno-istraživačkom radu u Zavodu za industrijsku ekologiju Fakulteta u sklopu domaćeg projekta, a u nastavnom radu održava laboratorijske vježbe. Izrađuje doktorski rad na temu uklanjanja mikroplastike iz okoliša upotrebom mikroorganizama. Sudjelovala je na brojnim nacionalnim i međunarodnim kongresima.

 

Marijana Vidaković

Marijana Vidaković rođena je 30. rujna 1971. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zagrebu.  Od 01. veljače 1998. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. U Zavodu za industrijsku ekologiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.

 

Kristina Bule

Kristina Bule, rođena je u Zagrebu, 20. rujna 1995. godine. Pohađala je osnovnu školu Vukomerec i srednju školu X. gimnazija Ivan Supek, u Zagrebu. Nakon završetka srednje škole, 2014. godine, upisala je Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, preddiplomski studij Ekoinženjerstvo. Preddiplomski studij završila je 2018. godine. Stručnu praksu odradila je u tvrtki „JANAF“ (Jadranski naftovod d.o.o.), u Zagrebu, u odjelu „Sigurnost i zaštita okoliša“. Kao student bila je  demonstratorica je na brojnim laboratorijskim vježbama u Zavodu za industrijsku ekologiju gdje je odradila diplomski rad. Dobitnica je Rektorove nagrade u akademskoj godini 2019./2020. Po završetku diplomskog studija zaposlila se na istoimenom fakultetu u svojstvu doktoranda na projektu Hrvatske zaklade za znanost. Sudjelovala je na više domaćih kongresa s posterskim priopćenjem i objavila je jedan znanstveni rad.