Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura i energija kroz postav Tehničkog muzeja Nikola Tesla,
voditelj: Branimir Prgomet

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 13:30 - 14:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
TMNT, Stalni postav

Detalji:

Koliko je kultura povezana sa uporabom energije, kako je u prošlosti kultura ljudi djelovala na uporabu različitih novih oblika energije i inovacije, te koliko su te inovacije djelovale na kulturu? Kultura je svako materijalno stvaralaštvo koje je preteča civilizaciji poput Vučedolske kulture. Nova tehnološka otkrića djeluju na društvo, stvaraju promjene i mijenjaju kulturu.

Odjel Transformacije energije u Tehničkom muzeju Nikola Tesla jedan je od najstarijih odjela otvorenih za javnost 1963. godine. Idejno je zamišljen tako da se posjetitelj upozna sa povijesti razvoja naprava i strojeva namijenjenih pretvorbi primarnih oblika energije u korisnu mehaničku snagu. Prolazeći kroz odjel posjetitelj može vidjeti brojne iznimno vrijedne predmete, poput tijeska za grožđe i parnog stroja iz 19. stoljeća ili motora automobila Ford T – prvog serijski proizvedenog automobila i mnogih drugih. Postav kronološki prati razvoj naprava i strojeva za pretvorbu energije, počevši od onih koji koriste mišićnu snagu, prelazeći preko vodnih turbina i parnih strojeva, te završava s motorima s unutarnjim izgaranjem i mlaznim motorom. Prezentacija je zamišljena kao predstavljanje ovog vrijednog dijela stalnog postava.

https://www.youtube.com/watch?v=4c6Hd9kC3zw

Biografija:

Branimir Prgomet

Po završetku gimnazije Lucijana Vranjanina, 2008. godine upisuje Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje 2014. stječe diplomu magistra inženjera strojarstva. Tijekom 2014. i 2015. zaposlen je u Tehničkom muzeju u Zagrebu na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa kao kustos pripravnik. Po položenom stručnom ispitu za kustosa tijekom 2016. radi honorarno u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Uz to, 2016. radi kao pomoćnik projektanta u tvrtki Armator projekt u Dugopolju, a potom kao profesor strojarske skupine predmeta u Srednjoj školi Oroslavje, te u Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića u Zagrebu. Od 2017. zaposlen je na radnom mjestu kustosa u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Jedan je od autora dviju izložbi u TMNT-u: Iz svakodnevice u baštinu 2017. i Riječki torpedo – prvi na svijetu 2018.-2019.