Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Znanstvena kultura: velika očekivanja,
Dario Hrupec

Datum i vrijeme:

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Kulturu najčešće povezujemo s geografskom ili etničkom pripadnošću. No pojam kulture odnosi se i na postupke, ponašanja i očekivanja nekih skupina ljudi. Znanstvenici nisu iznimka. U znanosti su ta pravila dobrog ponašanja prilično opća, ali su iznimno važna za održavanje kvalitete znanstvenih ideja. Znanstvena zajednica očekuje: strogo propitivanje svih tvrdnji, poštenje, objektivnost, priznavanje doprinosa drugih i poštivanje etičkih normi.

https://www.youtube.com/watch?v=34pp9W4xLac

Biografija:

Dario Hrupec

Docent je na Odjelu za fiziku Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fiziku je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom koja je dio astročestične fizike. Član je međunarodne kolaboracije MAGIC (Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov Telescopes), čiji su Čerenkovljevi teleskopi smješteni na kanarskom otoku La Palmi, i međunarodne kolaboracije CTA (Cherenkov Telescope Array), čiji se teleskopi grade na La Palmi i Paranalu. Autor je brojnih srednjoškolskih udžbenika iz fizike te dviju znanstveno-popularizacijskih knjiga: "Protiv nadnaravnoga" i "Ažurirani svemir". Prirodnu znanost redovito popularizira i promovira na nekoliko mrežnih portala, a uime Hrvatskog prirodoslovnog društva godinama uređuje i vodi ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja "Priroda uživo". https://dariohrupec.org/