Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Što sve možemo saznati o mlijeku u našoj kuhinji?,
voditeljice: Nataša Mikulec i Ivone Jakaša

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Mlijeko kao namirnica ima važno mjesto u prehrani ljudi, zbog svog sastava i izvora hranjivih tvari. Zbog svog prirodnog bogatstva lipida, bjelančevina, šećera laktoze, vitamina D, minerala kalcija mlijeko je pravi zaštitnik zdravlja. S obzirom da mlijeko sudjeluje u izgradnji ljudskog organizma, daje mu snagu, izgrađuje kosti, zube, nokte, kosu, potiče moždane funkcije i jača obrambeni sustav cijelog organizma, važno je poznavati kakvo mlijeko konzumiramo. U mlijeko se mogu dodavati tvari koje mogu utjecati na promjenu izgleda, boje, mirisa i okusa, što nije u skladu s propisima, a povećava ekonomsku dobit nesavjesnom subjektu u poslovanju s hranom. Kako kemijske analize koje se provode radi kontrole kvalitete mlijeka mogu biti skupe, dugotrajne za što je potrebna sofisticirana oprema, neke jednostavne i brze testove možemo sami provesti u našoj kuhinji uz jednostavni pribor i reagense koje možemo nabaviti u lokalnoj trgovini ili ljekarni. Radionica ima za cilj pokazati kojim jednostavnim kvalitativnim metodama u vlastitoj kuhinji možemo saznati kakvo mlijeko pijemo, ali i omogućiti sudionicima radionice da se sami okušaju u testiranju te na taj način otkriju svoj istraživački duh!

https://www.youtube.com/watch?v=iMWBxrKya2U

Biografija:

Nataša Mikulec

Zaposlena je od 2001. g. u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira" izradila je disertaciju. Dio eksperimentalnog istraživanja provela je u Institutu „Ruđer Bošković" u Zagrebu. Na Agronomskom fakultetu obranila je 2010. g. disertaciju naslova „Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira“. Od 2007. g. aktivno sudjeluje u izvođenju nastave na modulima preddiplomskog studija („Mlijeko i mliječni proizvodi“ i „Laboratorijska tehnologija“) i na četiri modula diplomskog studija („Kemija i fizika mlijeka“, „Sirarstvo“, „Biokemija i tehnologija zrenja sira“ i „Prerada mlijeka na OPG“). Kao autor ili koautor objavila je 25 znanstvenih radova u časopisima a1, te četiri znanstvena rada u časopisima a2 skupine. Aktivno je sudjelovala na desetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te već 14 godina za redom sudjeluje na Festivalu znanosti.

 

Ivone Jakaša

Zaposlena je od 2008. g. u Laboratoriju za analitičku kemiju, Zavoda za kemiju i biokemiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2006. godine na Faculty of Medicine, University of Amsterdam, Nizozemska u području analitičke toksikolgije/kemije. Iste godine završila je Postgraduate education in toxicology i izabrana u zvanje European registered toxicologist (ERT) pri EUROTOX-u. Od 2008. godine sudjeluje u izvođenju nastave na preddiplomskim studijima (Analitička kemija, nositelj predmeta) i diplomskim studijima (Instrumentalne analitičke metode, nositelj predmeta, Planiranje i optimiranje analize, nositelj predmeta, Primijenjena instrumentalna analiza, suradnik). Kao autor ili koautor objavila je 52 znanstvena rada u časopisima zastupljenima u bazama WoS SCC/Medline/Scopus te 1 znanstvenu knjigu i 1 sveučilišni udžbenik. Mentor je 3 doktorske disertacije. Aktivno je sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima te je bila član organizacijskog odbora 1 međunarodnog znanstvenog skupa i 3 međunarodne ljetne škole. Trenutno je suradnik na 3 znanstvena projekta i 2 znanstvene mreže u okviru COST-a.