Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Mehatronika i robotika kroz praktične primjere,
Željko Šitum

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 13:00 - 14:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Mehatronika je multidisciplinarno područje koje objedinjuje znanja iz strojarstva, elektrotehnike i elektronike, informatike i upravljanja. Integracijom tehničkih (ali i netehničkih) područja mehatronika postaje više od zbroja pojedinačnih dijelova. Mehatronika predstavlja jedno od najpropulzivnijih znanstvenih disciplina i očekivano okruženje rada većine budućih inženjera i tehničara elektrostrojarskih struka. Tipični proizvod mehatronike je robot. U prezentaciji će se predstaviti veći broj upravljanih eksperimentalnih sustava i nastavnih maketa iz područja mehatroničkih, robotskih i bioničkih sustava s različitim vrstama pogona (električnim, hidrauličkim i pneumatskim pogonom), izrađenih u okviru završnih i diplomskih radova studenata u Laboratoriju za automatiku i robotiku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

https://www.youtube.com/watch?v=4NUgm70gqZE

Biografija:

Željko Šitum

Redoviti je profesor na Katedri za strojarsku automatiku na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Nositelj je kolegija Automatika, Pneumatika i hidraulika, Mehatronika, Računalne simulacije, Računalno vođenje sustava. Bio je voditelj više znanstveno-istraživačkih projekata. Bio je mentor jednog doktorskog rada, te preko 130 završnih i diplomskih radova. Vodio je izradbu više od 30 laboratorijskih sustava i nastavnih maketa koje se koriste u nastavi i istraživanjima. Kao mentor studentskih radova dobitnik je 6 Rektorovih nagrada i preko 50 priznanja na međunarodnim i domaćim izložbama inovacija. Znanstveno-istraživačka djelatnost vezana mu je uz metode i tehnike modeliranja i regulacije elektro-hidrauličkih i elektro-pneumatskih servo sustava, primjenu naprednih upravljačkih algoritama u regulaciji mehatroničkih sustava, robota i manipulatora, te računalnih simulacija sustava.