Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zašto je UN 2020. god. proglasio Međunarodnom godinom zdravlja bilja?,
Aleksandar Mešić

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 12:30 - 13:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
TMNT, Kabinet Nikole Tesle

Detalji:

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2020. godinu Međunarodnom godinom zdravlja bilja. Ovo je jedinstvena prilika razviti globalnu svijest o značaju zaštite bilja (biljnog zdravstva ili fitomedicine) u okončavanju gladi u svijetu, smanjenju siromaštva, zaštiti okoliša i jačanju ekonomskog razvoja.

Iako su biljke izvor kisika koji udišemo i većine hrane koju jedemo, rijetko mislimo o tome kako da ih očuvamo zdravima. To ima poražavajuće posljedice. FAO procjenjuje da približno 40% hrane biljnog podrijetla gubimo zbog biljkama štetnih organizama. To ostavlja milijune ljudi bez dovoljne količine hrane i ostavlja značajne posljedice na poljoprivredu – primarni izvor prihoda ruralnog stanovništva.

Zdravlje bilja ugrožavaju klimatske promjene, negativni ljudski utjecaj na bioraznolikost i okoliš općenito, te sve intenzivniji međunarodni promet, a što zajedno pogoduje biljkama štetnim organizmima.

Značajnu ulogu u zaštiti bilja od štetnih organizama imaju kemijski i biološki pesticidi, čija se primjena sve drastičnije ograničava, što značajno otežava uspješnu zaštitu bilja i predstavlja sve veće izazove učinkovitom uzgoju bilja.

Biografija:

Aleksandar Mešić

Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi kao redoviti profesor na Zavodu za poljoprivrednu zoologiju. Bavi se fitofarmacijom, aplikacijom pesticida i urbanom entomologijom.