Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zgrade 2.0 – Pametne zgrade za pametne gradove,
voditelji: Tea Žakula, Nikola Bađun i Borut Omerzo

Datum i vrijeme:
petak 14.5.2021., 10:00 - 10:45

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE PREDAVANJE

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Link za predavnje:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_ZWQ1ZDVkNjYtYWI2Ny00NzZmLTkwODEtYWJkOTc5ZjVjZmMw%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%22f9b09a16-a3f2-4142-b031-49b1ffffe525%22%2c%22Oid%22%3a%226418537e-d310-4bdc-bfe0-60ae660345fd%22%7d

 

Kako će izgledati zgrade budućnosti? Zašto su zgrade ključne za smanjenje emisija stakleničkih plinova? Da li smo pametniji od termita? Što su „zgrade ubojice“? Odgovore na ova i mnoga druga zanimljiva pitanja vezano uz pametne i energetski učinkovite zgrade možete saznati na predavanju koje organizira Laboratorij za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje. U zgradama provodimo 90% svog vremena, a za postizanje adekvatnih životnih uvjeta u zgradama se troši čak 40% ukupne potrošnje energije u svijetu. S obzirom na utjecaj ogromne potrošnje energije i klimatske promjene, nužno je poduzeti korake koji vode smanjenju potrošnje i negativnih utjecaja na okoliš. Upravo se iz tog razloga tehnološki napredak sadašnjosti bazira na održivosti i učinkovitosti („Make it efficient&sustainable“), naspram povijesnim naporima baziranih na funkcionalnosti („Make it work“) i dostupnosti („Make it affordable“). Jednako kao pametni mobiteli i električni automobili, pametne zgrade budućnosti koristit će autonomne i inteligentne sustave koji nastoje zadovoljiti želje i potrebe korisnika uz održavanje pozitivnog suživota s okolišem. Predavanje će predstaviti aktualna istraživanja i projekte Laboratorija za energetsku učinkovitost u području pametnih i učinkovitih zgrada te utjecaju mehaničkih sustava zgrade na suzbijanje širenja virusa COVID.

 

Biografija:

Tea Žakula

Docentica, voditeljica je Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Surađuje s brojnim domaćim i međunarodnim institucijama na temama pametnih i niskougljičnih zgrada te računalnih simulacija energetskih sustava. Doktorirala je na MIT-u (SAD), s glavnom specijalnošću iz područja energije te sekundarnom iz područja poslovanja. Uz rad u akademiji, recenzentica je za ugledne međunarodne časopise, vanjska je stručnjakinja Europske Komisije za evaluaciju Horizon projekata te članica Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju. Docentica Žakula također je bila specijalna savjetnica ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te članica nekoliko radnih tijela u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

 

Nikola Bađun

Istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je s najvećom pohvalom (Summa cum laude) i medaljom Fakulteta 2020. godine te iste godine upisao doktorski studij. Područje istraživanja su mu primjena novih tehnologija u pametnim zgradama, računalno modeliranje te razvoj algoritama umjetne inteligencije za upravljanje pametnim zgradama.

 

Borut Omerzo

Istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2020. godine te je dobitnik velike pohvale (magna cum laude) na preddiplomskom i diplomskom dijelu studija. Doktorski studij upisao je 2021. godine, a područje specijalizacije uključuje širenje aerosola i virusa COVID u prostoru s obzirom na tip ventilacije, CFD računalne simulacije te učinkovitost ventilacijskih sustava.