Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kemijski izvori svjetla,
voditelji: Tomislav Portada i Zvonimir Mlinarić

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 18:00 - 19:30

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica, prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Mnogi fizikalni, kemijski i biološki procesi praćeni su emisijom vidljive svjetlosti. U te procese spadaju, među ostalima, gorenje, kemiluminiscencija i triboluminiscencija. U radionici će biti riječi o teorijskoj osnovi tih procesa i o njihovoj praktičnoj primjeni, a izlaganje će biti popraćeno i ilustrirano nizom atraktivnih demonstracijskih kemijskih pokusa.

https://www.youtube.com/watch?v=-DXgynlhUXE

 

https://www.youtube.com/watch?v=BvQm6Km3rJM

Biografija:

Tomislav Portada

Kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u zvanju docenta. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta "Kemijsko-inženjerske radionice HDKI-ja". Dobitnik je državne „Nagrade Ivan Filipović“ za znanstveni i stručni rad u 2019. godini.

 

Zvonimir Mlinarić

Student je farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao gimnazijalac sudjelovao je na brojnim državnim natjecanjima. Na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Gruziji 2016. osvojio je brončanu medalju. Zanimaju ga prirodne znanosti, a naročito kemija. Još od gimnazijskih dana volontira u kemijskim laboratorijima, najprije na Institutu Ruđer Bošković kod doc. dr. sc. Tomislava Portade, a sada i na svom fakultetu, na Zavodu za farmaceutsku kemiju, gdje je kroz dvije godine u grupi prof. dr. sc. Branke Zorc izradio i objavio dva rada te nekoliko posterskih i usmenih izlaganja na kongresima iz područja dizajna i sinteze potencijalnih novih citostatika i antimalarika za koje je i nagrađen Rektorovom nagradom. Bavi se također i popularizacijom znanosti.