Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Znanost o kulturi čokolade,
voditeljice: Danijela Ašperger, Bruna Babić, Slavica Kos i Kristina Kukrika

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 12:00 - 14:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Stalni postav

Detalji:

Teobroma caccao je drvo kakaovca koje unatoč tome što izraste i do desetmetarskog diva raste u specifičnom tropskom podneblju s točno doziranim svijetlom Sunca na visokim nadmorskim visinama. Kvaliteta čokolade ovisi prvenstveno o kvaliteti kakaovca, a kvaliteta kakaovca o podneblju u kojem raste. Sadržaj antioksidansa otkriva iz kojeg podneblja dolazi kakaovac. Analiza antioksidansa provodi se u laboratorijima kako bi se odredila cijena sirovine, a to diktira cijenu čokolade. Na ovoj radionici posjetitelji će moći naučiti kako se određuju karakteristični flavonoidi i željezo u čokoladi i na taj način otkriti slatke tajne dobre čokolade koja daje kreativnost umjetnicima i znanstvenicima. Međutim naučiti će glavnu razliku između bijele i crne čokolade i kako boja čokolade ovisi o sirovini iz koje se dobiva, te kako znanost utječe na širenje kulture znanja o čokoladi.

https://www.youtube.com/watch?v=IUYhscIINEE

Biografija:

Danijela Ašperger

Rođena je 1973. u Zagrebu. Diplomirala je (1998.), magistrirala (2003.), doktorirala (2007.) i od 2019. godine redovita profesorica na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Na istom se fakultetu zaposlila 1999. godine kao asistent na Zavodu za analitičku kemiju. Područje znanstvenoga interesa su joj analitička kemija, kromatografske metode i određivanje toksičnosti organskih zagađivala u okolišu. Objavila je više od 40 znanstvenih radova. Članica je Hrvatskoga društva kemijskih inženjera – Sekcija za kromatografiju, te Društva diplomiranih inženjera i prijatelja Kemijsko-tehnološkoga studija (AMACIZ). Godine 1997. dobila je Rektorovu nagradu. Link: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=255064

 

Bruna Babić

Rođena je u Rijeci 1991. Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u OŠ S. S. Kranjčevića u Senju, a srednjoškolsko 2010. godine u Medicinskoj školi u Rijeci za farmaceutskog tehničara. 2016. godine završava sveučilišni preddiplomski studij (smjer: Kemijsko inženjerstvo) na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Tijekom preddiplomskog studija stručnu praksu odradila je u Vodovodu Hrvatsko primorje - Južni ogranak na Hrmotinama. Diplomski studij Ekoinženjerstvo upisala je 2017., a diplomski rad pod naslovom „Uklanjanje farmaceutika iz retentata reverzne osmoze“ obranila je 2019. Radi kao asistentica na Zavodu za analitičku kemiju Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

 

Slavica Kos

Rođena je 19. lipnja 1976. Osnovno obrazovanje završila je u Velikoj Gorici, a srednjoškolsko obrazovanje u Zagrebu. Od 1996. do 1998. zaposlena na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije - Zavodu za analitičku kemiju, od 2000. do 2001. u Zavodu za industrijsku ekologiju, od 2001. do 2003. u Hrvatskom restauratorskom zavodu i od 2003. vraća se u Zavod za analitičku kemiju. U Zavodu za analitičku kemiju aktivno sudjeluje u izvođenju laboratorijskih vježbi, te kao suradnik na znanstvenim i istraživačkim projektima.

 

Kristina Kukrika

Rođena je u Zagrebu 1995. U Zagrebu je završila O.Š. Vrbani i V. gimnaziju s odličnim uspjehom. Pohađala je školu stranih jezika Nova Varšavska te 2013. godine stječe certifikat TEEN 5 – CEF – level B2.2 za engleski jezik. Godinu dana kasnije, upisuje se na Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije kao redovita studentica sveučilišnog preddiplomskog studija Ekoinženjerstva, a 2016. godine mijenja studij te upisuje sveučilišni preddiplomski studij Kemijskog inženjerstva. Stručnu praksu odradila je u Plivi, na odjelu Kontrole kvalitete. U travnju 2019. godine sudjeluje na Festivalu znanosti asistirajući na radionici ˝Čokolada = valovi užitka˝. Iste godine je dobila dekanovu nagradu za znanstveno istraživački rad ˝Određivanje biogenih elemenata u hrvatskim čokoladama ultrazvučnim raščinjavanjem i ICP-OES analizom˝. U veljači 2020. predstavlja svoj završni rad posterskim izlaganjem na XIII. Susretu mladih kemijskih inženjera u Zagrebu. Trenutno je studentica I. godine sveučilišnog diplomskog studija Kemijsko inženjerstvo – modul Kemijske tehnologije i proizvodi. Tečno govori engleski jezik te se dobro služi njemačkim jezikom.